Üzüm Pekmezi Nedir
Üzüm Pekmezi Nedir

Üzüm Pekmezi Nedir

Üzüm pekmezi, olgun hale gelen üzümlerin çiğnenerek veya sıkılarak şıra haline getirilmesi sonrasında şeker ve üzümün topağı ile birlikte kaynatılması ile elde edilen bir pekmez türüdür. Diğer pekmez türlerinden farklı olarak iştah açıcı özelliği bulunmaktadır.

Üzüm Pekmezinin Faydaları

Üzüm pekmezinin tıpkı bal gibi insan vücuduna birçok faydası bulunmaktadır. Birçok pekmez türü gibi kan yapıcı özelliği vardır. İştah açıcı olması sebebiyle yemek yeme sorunu yaşayanlar için birebirdir. Ayrıca enerji verir, damar sertliklerine karşı iyi gelir ve kan dolaşımını rahatlatarak birçok hastalığa karşı vücudu korur.

Kara Üzüm Pekmezi

Öncelikle doğal kara üzüm pekmezinin ülkemizin Doğu Karadeniz bölgesinde yetişen üzümler ile yapıldığını belirtelim. Kara üzüm pekmezinin sabah kahvaltıdan önce tüketilmesi önerilir. Özellikle çocuklar için çok yararlı bir besin maddesi olup iştah açtığı da unutulmamalıdır.

Katı Üzüm Pekmezi

Normal üzüm pekmezinin yapımı ile aynı şekilde yapılır ancak daha fazla kaynatılarak elde edilir. Daha fazla kaynatıldığı için katı bir hal alan pekmez, arzu edilirse daha sonra sulandırılarak da kullanılabilir.

Yazır Üzüm Pekmezi

Ülkemizde üzüm pekmeziyle en ünlü köy olan Yazır köyü Antalya’nın Finike ilçesinde bulunmaktadır. Yazır köyünde üretilen üzüm pekmezleri tamamen geleneksel üzüm pekmezinin yapım yöntemleri ile yapılmaktadır.

Ekşi Üzüm Pekmezi

Üzüm pekmezini tatlı olarak yapabileceğimiz gibi ekşi olarak da yapabiliriz. Ekşi üzüm pekmezini üretmek için üzümler bir çuvalın içine konularak ezilir. Daha sonra oluşan şıra kaynatılarak ekşi üzüm pekmezi elde edilmiş olur.

Gün Pekmezi

Anadolu köylerinde sıkça yapılan türde bir üzüm pekmezidir.  Gün pekmezi, üzümlerin güneşte yoğunlaştırılarak kurutulmasıyla yapılan bir pekmez çeşididir.

Şifa Kaynağı

Üzüm pekmezini tabir ederken doğal olarak yapıldığı takdirde sağlıklıdır ve vücudumuz için oldukça faydalı bir besin maddesidir dersek yanlış olmaz. Bu anlamda şifa kaynağıdır diye de tabir edebiliriz. Anadolu'da yıllardan beri kullanılagelen bir kahvaltı ürünüdür. Anadolu için kahvaltının vazgeçilmez bir ürünü olup tarih boyunca uzun yaşamın sırlarından birisi olarak gösterilmiştir. Üstelik vücuda birçok faydası sayesinde her sabah düzenli olarak tüketildiğinde güçlü bir bağışıklık sistemine de sahip olmak mümkündür.