Özel Röportaj: ''2024 yılını başarılı bir finansal tablo ile karşılamayı bekliyoruz''
BNP Paribas Cardif CEO’su Cemal Kişmir; “2023 yılını, sigortacılık faaliyetlerimiz altındaki tüm branşlarda 6,1 milyar TL prim üretimi ve geçen yıla oranla %120’nin üzerinde bir büyüme ile kapattık.”
Ekonomik zorluklar ve depremle sarsıldığımız zorlu 2023 yılı BNP Paribas Cardif için nasıl geçti? Branş bazında baktığınızda bu yıl hangi alanlarda daha hızlı büyüme yakaladınız?
Sizin de bahsettiğiniz gibi 2023, ülkemiz açısından bir çok alanda veya boyutta zorlu bir yıldı. Bu koşullara rağmen sektörümüz hem hayat sigortacılığı hem de hayat dışı branşlarında yüksek oranında büyümeye imza attı. BNP Paribas Cardif olarak, bu süreçte sektörümüzden daha hızlı bir büyüme kaydederek yeni yıla başlıyoruz. Özellikle deprem sonrasında hem ortaklarımızın hem de nihai müşterilerimiz olan sigortalılarımız ve lehtarlarımızın yanında yer almak bizim için önemliydi. Bu bakış açımızın pazar payımıza yansıması da olumlu oldu.
İş ortaklarımız ile olan güçlü iş birliğimiz, yenilikçi ürünlerimiz ve müşteri değerini ön planda tutan vizyonumuz ile yıl boyunca çok başarılı bir performansa imza attık. 2023 yılını, sigortacılık faaliyetlerimiz altındaki tüm branşlarda ise 6,1 milyar TL prim üretimi ve geçen yıla oranla %120’nin üzerinde bir büyüme ile kapattık. Bu başarı tablosunda iş ortaklıkları kanalımızdan gelen üretim ile kredi bağlantısız sigorta üretiminden elde ettiğimiz büyümenin etkisinin büyük olduğunu söyleyebilirim.
Son verilere göre BES fon büyüklüğünüz ve BES müşteri sayınız nedir? Yine son verilere göre koruma ve hayat alanında, müşteri sayınız, prim üretiminiz, çalışan sayınız ve iş ortaklarınızın sayısı nedir? BNP Paribas Cardif olarak yılı ne düzeyde bir karlılıkla kapatıyorsunuz?
Bireysel Emeklilik Sistemi, devletin yüksek teşviği ve yönetmeliklerde yapılan düzenlemeler ile hızlı gelişimini sürdürüyor. Şu an itibarıyla Gönüllü BES’te 200 bin katılımcı adeti ve 258 bin sözleşme adetine ulaştık. OKS’yi de dahil ettiğimizde toplam sözleşme adetimiz 450 bini aşıyor. 2023 yılı boyunca Gönüllü BES sisteminde yaklaşık 40 bin adet yeni sözleşmeyi daha sistemimize dahil ederek, toplam fon büyüklüğünde Aralık sonu itibarıyla devlet katkısı ve Otomatik Katılım Sistemi dahil toplamda 15,6 milyar TL’ye ulaştı.
Kendi sektörlerinde lider konumda yer alan iş ortaklarımız ile gerçekleştirdiğimiz iş birlikleri ile otomotiv, leasing, tüketici finansman şirketleri, elektronik perakendesi ve telekomünikasyon gibi sektörlere yenilikçi sigorta ürünlerimizle hizmet veriyoruz. Karlılığımızı artırmak için maliyetlerimizi de çok sıkı yönetiyoruz. İş ortaklarımıza en iyi hizmeti vermek için geliştirmeler yapıyoruz ve hasar ödeme kabul oranlarımızı sürekli artırıyoruz. Bütün bunlarla birlikte karlılığımız da sağlıklı olarak artıyor.
Daha önce de belirtmiş olduğum gibi, BNP Paribas Cardif olarak 2023 yılını, sigortacılık faaliyetlerimiz altındaki tüm branşlarda ise 6,1 milyar TL prim üretimi ve geçen yıla oranla %120’nin üzerinde bir büyüme ile kapattık. Özellikle Hayat ve Ferdi Kaza sigortalarında kredi bağlantısız üretim oranımızı son 2 yılda %10’lardan %30’lara yükselttik. Burada hem oransal hem de prim hacimsel olarak önemli bir büyüme gösteriyoruz ve 2024 yılında da toplam üretim içinde kredi bağlantısız sigorta üretim oranımızı arttırmaya ve bu alanda büyümeye devam edeceğiz. Buna yönelik ürün, kanal ve de teknolojik altyapı gereksinimlerini belirledik, bu alanlara yatırımlarımıza devam ediyoruz.
Geniş ürün portföyümüz ve uluslararası vizyonumuz ile sunduğumuz kapsamlı hizmetlerin de etkisiyle 2024 yılını yine başarılı bir finansal tablo ile karşılamayı bekliyoruz.
2024 yılı da en azından yılın ilk yarısında ekonomik açıdan zorlu geçecek gibi görünüyor. Sizin sektör ve BNP Paribas Cardif açısından önümüzdeki yıla ilişkin öngörünüz nedir?
2023 yılının ikinci yarısında ekonomi yönetimi tarafından uygulanan ve enflasyonu düşürmeyi hedefleyen parasal sıkılaştırma politikasının, yeni yıl da devam edeceğini öngörüyoruz. Ayrıca 2024 yılında bu kez yerel yönetimlerin belirleneceği önemli bir seçim süreci daha yaşayacağız. Dolayısıyla önümüzdeki aylarda hem siyasal hem de ekonomik açıdan yoğun bir gündem bizleri bekliyor diyebiliriz.
Bu koşulların sektörün büyümesinde önemli rol olacağını öngörüyoruz. Hayat sigortacılığındaki büyümede; bankaların ve kredi veren finansal kurumlarının kredi adet ve hacimlerinde yaşanacak artış etkili olacaktır. Ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadele sürecinin burada belirleyici olacağını söyleyebiliriz. Hem kurum içinde hem de sektörde giderek geliştiğini gözlemlediğimiz kredi dışı hayat sigortalarında ise yenilikçi ve müşteriye değer yaratan hayat sigortası çözümlerinin artacağını, sektörün yeni yılda bu alandaki büyüme başarısını sürdüreceğini öngörüyoruz.
BNP Paribas Cardif olarak, biz de bu mevcut koşullara ve beklentilere göre yol haritamızı belirledik. 2024 yılında; fark yaratan sigorta çözümlerimiz, tüm iş ortaklarımız ile belirlediğimiz ortak hedeflere yönelik güçlü iş birliklerimiz ve konusunda uzman kadrolarımız ile geliştirdiğimiz teknolojik altyapımız sayesinde tüm branşlarda başarı grafiğimizi yükseltmeyi hedefliyoruz. Yeni senede iş ortaklarımızın iş planlarının önemli bir parçası olan sigorta penetrasyonu artırmak için kolları sıvadık. Yepyeni çözümler sunmanın yanı sıra sigortayı ulaşılabilir kılacak yeniliklere de imza atacağız. Çözümlerimize daha kolay erişilebilmesi için en başta dijital başta olmak üzere, çağrı merkezi gibi kanallarımızı geliştireceğiz.
Kurum olarak 2024 yılında hangi branşlara fokuslanacaksınız, hangi branşlarda büyüme daha hızlı olacak sizce? Kurum olarak önceliklendireceğiniz alanlar neler olacak?
BNP Paribas Cardif olarak, sektörümüzde lider olduğumuz işsizlik ve cihaz koruma sigortaları 2024’te de önceliğimiz olacak. Ayrıca hayat sigortasının yanında sunduğumuz tehlikeli hastalıklar, ferdi kaza ile KOBİ segmenti için tasarladığımız ürünler de odaklanacağımız alanlar arasında yer alacak.
Gündemize alacağımız diğer konu başlıklarını ise; hasar kabul oranlarımızı daha da yukarıya taşıyacak değişiklikler yapmak, buna göre sigorta şart ve koşullarını sigortalılar ve lehtarlar lehine genişletmek, sigortayı ulaşılabilir kılmak amacıyla dijital alanlara taşımak, Cepte Cardif ve diğer kanallarımızda satış oranlarımızı artırarak hasar süreçlerini yönetmek şeklinde sıralayabiliriz.
BES fonlarınızın yüksek getirisi dikkat çekici. Fonlarınızın getirisinden bahsedebilir misiniz? Aynı zamanda fon yönetim stratejinizi anlatır mısınız?
BNP Paribas Cardif Türkiye olarak, kurucusu olduğumuz tüm fonlar Aralık ayı itibarıyla kıstas ölçütlerini aşmış durumdadır. Özellikle de Hisse (BPH), Dengeli Değişken (BPE), Kamu Dış Borçlanma (BPU) ve Teknoloji Sektörü Değişken Emeklilik Yatırım Fonu’muz (BZY) yatırımcılarımızın birikimlerine kattıkları değerlerle öne çıkmaktadır. Bu fonlarımız getirileri ile Türkiye’deki benzerleri arasında ilk sıralarda alma başarısını göstermektedir.
Hisse fonumuz (BPH) 8 Aralık itibarı ile yılbaşından itibaren %72 net getiri ile kıstas getirisinin 30 puan Dengeli Değişken Emeklilik fonumuz (BPE) ise %74 net getiri ile 49 puan geçmiştir. Aynı şekilde BPU fonumuz da 2023 yıl sonu itibarıyla yıllık %80 getiri elde etmiştir. Teknoloji Sektörü Değişken Emeklilik Yatırım Fonu’muzun (BZY) net getirisi ise 2023 yıl sonu itibarıyla yıllık %111 olmuştur.
Katılımcılarımıza sunduğumuz fonların yönetimini yakından takip ederek, kullanıcılarımızın fon getirisi ile ilgili düzenli bilgilendirilmesini sağlıyoruz. Tüm bu çalışmalarımızın neticesi olarak belki fon getirilerinden daha da önemli olan fon dağılımları konusunda katılımcılarımızı bilgilendiriyor ve sektöre göre doğru dağılım sayesinde de fark yaratıyoruz.
Sizce 2024 yılında hangi BES fonları daha cazip olacak?
2024 yılında Hisse (BPH), Dengeli Değişken (BPE), Kamu Dış Borçlanma (BPU) ve Teknoloji Sektörü Değişken Emeklilik Yatırım Fonu (BZY) özellikle öne çıkan fonlarımız olmaya devam edecek. Bu fonların dışında önümüzdeki dönem uygulanan başarılı ekonomi politikalarının devamı durumunda ağırlıklı olarak TL cinsinden tahvillere yatırım yapan Borçlanma Araçları Emeklilik Yatırım Fonu’nun (BPG) da iyi bir getiri potansiyeli taşıdığını düşünüyoruz.
30 ülkeyi kapsayan BNP Paribas Cardif içinde Türkiye büyüklüğü ve faaliyet etkinliği anlamında ne konumda. BNP Paribas’ın Türkiye pazarına bakışı nedir?
BNP Paribas Cardif, 30 ülkede 8 bin çalışanı ve 500’ün üzerinde iş ortağı ile 30 milyar avronun üzerinde prim üretimine ve 250 milyar avronun üzerinde fon büyüklüğüne sahip bir kuruluş. Biz BNP Paribas Cardif Türkiye olarak, hızla büyüyen operasyonel yapımız sayesinde, içinde yer aldığımız EMEA bölgesindeki prim üretiminin %10’undan fazlasını sağlıyoruz. Enflasyonist bir ortamda olmamıza rağmen BNP Paribas Cardif’in EMEA bölgesinde ürettiği kârının önemli bir kısmına imza atıyoruz.
BNP Paribas Cardif, BNP Paribas Grubu’nun sigorta kolu. Grubumuz Türkiye’yi her zaman bir “büyüme” ülkesi olarak görüyor. Dolayısıyla, özellikle de iş ortaklıkları alanında hızlı bir büyüme başarısına imza atan şirketimiz, Cardif’in global yapısı içinde önemli bir yere sahip. Bu konuda Latin Amerika ile yarışıyoruz, diyebilirim.
Son bir yılda müşterilerinizin risk algısında değişim gözlemliyor musunuz? Bu dönem müşterileri tarafından öne çıkan ürünleriniz var mı? Örneğin hayat, ferdi kaza, koruma sigortalarınıza talep artışı görüyor musunuz?
Ülkemizde yaşanan büyük doğal afetler, salgınlar ve de sağlık risklerine karşı oluşan ihtiyaç neticesinde sigortalanma konusunda bilinçlenmenin arttığını söyleyebiliriz. Ayrıca çalışma hayatı boyunca elde ettiği ekonomik düzeyi korumak isteyen bireylerin; aniden ortaya çıkabilecek tehlikeli hastalıklar, kazalar ve işsizlik gibi olası risklere karşı sigortalanma ihtiyaçlarının arttığını da gözlemliyoruz. Sektörümüz eğitim sigortası alanından da önemli bir potansiyeli barındırıyor. Bakmakla yükümlü olduğu ailesinin özellikle de özel okulda okuyan çocuğunun eğitim yaşamı boyunca oluşacak eğitim maliyetlerini güvence altına almak isteyen ebeveynler için Eğitim Sigortası gibi uzun süreli riskleri satın alabilecekleri sigorta ürünlerine olan talep günden güne artıyor. Firmaların, karşılaşabilecekleri olası risklere karşı çalışanlarını korumak amacıyla yaptırdıkları, grup hayat sigortası ve ferdi kaza gibi poliçelere olan ihtiyaçlarının da arttığını söyleyebiliriz.
Sigorta prim üretimimizin önemli bir kısmını iş ortaklarımızla yaptığımız iş birlikler ile gerek araçlarda gerekse elektronik ürünlerde sunduğumuz; uzatılmış garanti ve cihaz koruma sigortalarımız oluşturuyor. Üstelik bu çözümlerimiz sadece sıfır ürünlerle de sınırlı değil. İkinci el olarak nitelendirilen ama sertifikalı olarak yenilenmiş araç ve cihazların sigortalanması içeren kapsamlı çözümlerimizle sektörümüzde fark yaratıyoruz. BNP Paribas Cardif olarak hem yürüttüğümüz iş modeli hem de benimsediğimiz ilkeler ve uyguladığımız politikalar kapsamında yoksulluğun sona erdirilmesi, çevrenin korunması, iklim krizine karşı önlem alınması, refahın adil paylaşımı ve barışı hedefleyen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na uygun hareket ediyor ve işimizi yaparken bu odak çerçevesinde olmaya özen gösteriyoruz.
Branş bazında 2024’te sigorta primlerindeki fiyat artışları sizce ne düzeylerde olur?
BNP Paribas Cardif olarak, prim fiyatlarında çokça artış yaşanan branşlarda faaliyet göstermiyoruz. Sigortayı erişilebilir kılma anlayışı ile ilerliyoruz ve sunduğumuz çözümlerde prim artışları neredeyse hiç olmuyor diyebiliriz. Hatta mevcut prim politikamızı korurken bir yandan da poliçe kapsamlarını artırarak çözümlerimizi daha avantajlı kılmayı hedefliyoruz. Dolayısıyla prim fiyatlarımız çarpan olarak yukarı yönlü değil, aksine kapsam artışları ile aşağı yönlü diyebiliriz…
Cihaz Koruma Sigortası gibi çözümlerimizde, teminat altına alınan cihazın fiyat seviyesinde farklılık olması halinde primler de cüzi artışlar yansıtılıyor veya teminat seviyeleri yükseldikçe kişiler daha yüksek teminat istediklerinde doğal olarak ödeyecekleri primlerde de artış söz konusu oluyor. Bizim her koşulda öncelikli amacımız ise müşterilerimize daha çok ve daha hızlı hasar ödemesi yaparak erişilebilirliğimizi her alanda artırmak.
Kurum olarak yürüttüğünüz sosyal sorumluluk projelerinizden bahseder misiniz? Aynı zamanda deprem bölgesine yönelik yürüttüğünüz yardım ve çalışmaları kısaca özetler misiniz?
BNP Paribas Cardif Türkiye olarak, kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerimizde sivil ve çevresel bileşenleri önemsiyor, politikamızda ise ağırlıklı olarak “Çevre”, “Dayanışma” ve “Kültür”e odaklanıyoruz.
Uzun soluklu sosyal sorumluluk faaliyetlerimizin başında, genç yaşta eğitime sürekli ve takip edilebilir bir şekilde destek olmak amacıyla başlattığımız TEV Cardif Türkiye – Değişen Dünyanın Burs Fonu geliyor. TEV iş birliği ile depremden etkilenen üniversite öğrencilerimize yönelik burs desteğine devam ediyoruz. Attığı her adımda “pozitif etki”ye odaklanan bir şirket olarak; DenizTemiz Derneği/TURMEPA iş birliği ile gerçekleşen kıyı temizliği etkinliği, Kadınlar Günü kapsamında işbirliği geliştirdiğimiz YANINDAYIZ Derneği, Buldan Vakfı ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı (KEDV) gibi sivil toplum örgütleriyle işbirliği yaparak imza attığımız kermes ve seminer gibi çeşitli projeler, Bilim Kahramanları Derneği işbirliğinde gerçekleştirdiğimiz 50’ye yakın gönüllü çalışanımızla gerçekleştirdiğimiz ve 500 çocuğumuzu bilimle buluşturduğumuz Bilim Atölyeleri 2023 yılı boyunca hayata geçirdiğimiz sosyal sorumluluk faaliyetlerimiz arasında yer alıyor. Son olarak Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100’üncü yılı anısına fidan bağışlama kararı aldık. "Kredi Kartı Koruma Hayat Sigortası" yaptıran müşterilerimiz adına Sivas Sivrialan'daki TEMA Vakfı Umut Ormanı'nda 5 bin adet fidanı toprakla buluşturuyoruz. Son olarak Acil İhtiyaç Projesi Vakfı iş birliği ile her sene düzenlediğimiz Dilek Ağacı Projesi kapsamında 100 çocuğun dileğini gerçekleştirdik.
6 Şubat deprem afetinin neticesinde ise yaralarının hızla sarılması amacıyla çok yönlü ve kapsamlı bir yardım seferberliği başlatmıştık. Afetin hemen ardından ‘Yaralarımızı Birlikte Saralım’ Aksiyon Planı’nı da devreye aldık. Bu plan çerçevesinde, ilk olarak çalışanlarımızla güvenli bağış noktaları ve kan bağışı bilgileri paylaştık. Aynı zamanda bölgedeki acil elektrik ihtiyacının karşılanabilmesi için ilgili STK’larla iş birliği gerçekleştirerek, jeneratör alımları için bağış yaptık. Çalışanlarımızın desteğiyle topladığımız ihtiyaç malzemeleri, yine gönüllü çalışanlarımızın katılımıyla paketlenerek afet koordinasyonu merkezlerine teslim edildi. Halen bölge ile irtibat halinde kalarak belli periyodlarda giyisi teminin yanı sıra Türkiye Spastik Çocuklar Vakfı aracılığıyla medikal malzeme desteğini sürdürüyoruz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde organize ettiğimiz kermesin tüm gelirini depremden etkilenen kadınların kalkınmasına destek olmak amacıyla Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’na bağışladık. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda ise deprem bölgesindeki çocuklarımızın yüzü gülsün diye boyama kitabı ve boyama kalemi kampanyasına imza attık. BNP Paribas Grubu’nun global olarak yürüttüğü 1 Milyon Saat Gönüllülük programı çerçevesinde hareket eden Cardif Topluma Fayda Kulübümüz bölgenin ihtiyaçları için çalışmalarını sürdürüyor.
Bu süreçte bizim için en büyük ve anlamlı desteği ise BNP Paribas Grubu gerçekleştirdi. Depremin hemen ardından 'Rescue and Recover Fund' inisiyatifini devreye alan BNP Paribas Grubu, yapılan gönüllü bağış tutarı kadarlık bir meblağı da bu fona bağışladı. Böylece bu fonda, 1 milyon avroluk bir bağış toplandı. Kampanya ulaştığı bağış tutarı ile bugüne kadar Vakıf tarafından yürütülen en büyük ikinci bağış kampanyası oldu. Bu durum tüm BNP Paribas Grubu çalışanlarının yaşanan afete karşı duyarlılığının da bir göstergesidir.