Allianz Türkiye, Umut Araştırması’nı Yayımladı
Allianz Türkiye, Umut Araştırması’nı Yayımladı

Allianz Türkiye, Umut Araştırması’nı Yayımladı

Allianz Türkiye ile FutureBright Research araştırma şirketinin gerçekleştirdiği, Türkiye’de bireysel ve toplumsal umudu etkileyen unsurları ortaya koyan araştırma yayımlandı. Araştırmada, sosyal sorumluluk çalışmalarına katkıda bulunan bireylerde umut duygusunun belirgin şekilde arttığı öne çıkıyor.

“Birlikte, Umutla” söylemiyle umudu ve iyiliği markasının özüne taşıyan Allianz Türkiye, toplumsal ilerleme için gelecek nesilleri cesaretlendirmeye ve toplumsal umudu yükseltmeye odaklanan çalışmalar yapmaya devam ediyor. Allianz Türkiye, bireylerin umut kavramına yaklaşımlarını ve motivasyonlarını keşfetmeyi hedefleyen bir araştırma gerçekleştirdi. FutureBright Research araştırma şirketi tarafından ZMET metoduyla yapılan Türkiye Umut Araştırması’nın sonuçları, özel bir illüstrasyon çalışmasıyla yayımlandı. Allianz Türkiye, yeni araştırmasıyla toplumun ve bireylerin umudunu güçlendiren etkenleri ortaya koydu.

 

Türkiye Umut Araştırması’ndan öne çıkan bulgular şöyle:

 

Sportif kazanımlar ve başarılı rol modeller, toplumsal umudu güçlendiriyor

Araştırmaya göre; Türkiye’de toplumsal umut, bireyler arasındaki ilişkilerin ve toplumsal bağların derinleşmesinde önemli bir rol oynuyor. Voleybol ve futbol gibi spor branşlarında kazanılan başarılar kişilere en fazla keyif veren, bireysel ve toplumsal umudu artıran konular arasında yer alıyor. Diğer yandan Haluk Levent gibi sosyal sorumluluk projelerine önem veren kişilerin sosyal medyadaki varlığı, milli dalgıç Şahika Ercümen ve paralimpik yüzücü Sümeyye Boyacı gibi sporcuların uluslararası camiada kazandıkları başarılar ya da Cumhuriyet’in 100. yılına özel Parla marşını besteleyen Norm Ender gibi başarılı rol modeller, toplumdaki birlik beraberlik hislerini pekiştiriyor. Aynı zamanda gurur yaşatıyor, bireylerin ihtiyaç duyduğu umudu aşılıyor ve toplumsal umudu güçlendiriyor. 

 

Megakentlerden ayrılma fikri umudu yeşertiyor

Türkiye Umut Araştırması’nın ilgi çekici sonuçlarından biri de megakentlerde yaşayan ve kendisini yalnız hisseden bireylerin şehirden ayrılmayı, umut dolu bir yaşam için tek çıkış yolu olarak görmeleri oldu. Büyük şehirlerin karmaşası içinde kendi sesini duyamadığını ve neyi umut ettiğini fark edemediğini düşünen bireyler, bunun için gürültülü dünyadan uzaklaşarak, kendi seslerini ve düşüncelerini yeniden keşfedecekleri fırsatları yaratmaya odaklanıyorlar.  

 

Umudun pusulası öze temas, küçük korunaklı alanlar. Mutsuzluk ise bir uyku hali.

Araştırmaya göre; özellikle büyük şehirlerin karmaşası çoğu zaman kişinin kendisiyle ilgilenmesine ve kendisi ile temas kurup, hayattan ne beklediğini sorgulamasına olanak tanımıyor. Bireyler, toplumda yardımlaşma ve dayanışma duygusunun azaldığına işaret ederek, kendilerini kalabalıklar içinde üşüyen yalnız ruhlar olarak hissettiklerini söylüyor. Tam da bu nedenle sonuçlar, bireylerin kendi özleri ile gerçek bir karşılaşma isteği içinde olduklarına dikkat çekiyor. Mutsuz geçen günler, kişinin kendisini uykuda olarak tanımlamasına neden olurken, bireyler umudu ise bir gün uykudan uyanmak olarak tasvir ediyor. Bireyler umutlarını koruyabilmek için, iç dünyalarında küçük ve korunaklı alanlar yaratmayı tercih ediyor, büyük dünyalar kurmak yerine “yeterli” olanı arıyor.

 

Sosyal sorumluluk çalışmasına katılan bireyler daha umutlu

Türkiye Umut Araştırması’nın ortaya koyduğu çarpıcı sonuçlar, Türkiye’de kadın, çocuk ve hayvan haklarına yönelik sosyal sorumluluk çalışmalarına katkıda bulunan bireylerde, umudun belirgin şekilde arttığını gösteriyor. Sosyal sorumluluk çalışmaları aracılığıyla toplumsal sorunlara müdahale etme ve değişim yaratabilme imkanı bulan bireylerin, umut fitilini ateşleyecek gücü kendilerinde hissettiklerine dikkat çekiliyor. 

 

Çocuklar, yeni başlangıçlar ve basit aktiviteler umudu canlı tutuyor

Bireylerin, bahar ve yaz mevsiminin ilk günleri, yeni yılın ilk günü gibi başlangıçlarda daha umutlu hissettiğini gösteren araştırmaya göre, çocukların doğumu ve onlarla ilgili planlar da yeni başlangıçları ve geleceğe yönelik umutları temsil eden önemli anlar olarak kabul ediliyor. Ayrıca yürüyüş yapmak, kitap okumak, aileyle pikniğe çıkmak gibi basit aktiviteler de umudu canlı tutuyor.

 

Umudun hikaye anlatıcısı Allianz Türkiye’nin bireylerde bu duyguyu yeşerten sosyal yatırımları hakkında daha fazla bilgi almak için: https://youtu.be/E3nwnOqm0bk