Image

“3-4 yılda bir yapılacak değişiklik hakkı bile uzun vadede iyi getiriler sunma fırsatı doğurabilir”

Sistemde genel olarak fon dağılım değişikliği yapanların toplam katılımcılara oranı yüzde 4 civarında seyrediyor.


Bu oran, Katılım Emeklilik olarak şirketimizde yüzde 5 seviyelerinde sektöre paralel gerçekleşiyor. Şirketimizde sadece bir kez değişiklik yapanlar ise yüzde 5’lik kesimin yarısını oluşturuyor. Sektörde genel olarak fon dağılım değişikliği hakkı çok fazla kullanılmıyor. Diğer yönden yılda 6 defa değişiklik hakkının her yıl mutlaka kullanılması gerektiği anlamını da çıkarmamalıyız. Aslında 3-4 yılda yapılacak bir değişiklik hakkının bile uzun vadede iyi getiriler sunma fırsatı doğurabileceğini göz ardı etmemek gerekiyor.

Sene başındaki mevzuat değişikliğiyle beraber emeklilik şirketleri dört farklı kategorideki risk tercihlerine göre fon dağılım önerileri vermeye başladı. İşin esası katılımcıların risk tercihlerine uygun fon tercihleri gerçekleştirmesi… Diğer türlü kazanç/kayıp realizasyonları katılımcıları olumsuz yönde etkileyebilir. Örneklemek gerekirse düşük risk iştahına sahip bir kişi yüksek risk alarak fon tercihinde bulunur ve bu tercihi sonrasında birikiminde ciddi oranda kayıp yaşarsa bu durumda sisteme olan güveni sarsılır. Piyasa uzmanları olarak takip edilen birçok kimsenin dahi piyasanın yönünü tahmin konusunda çoğu defa yanıldığını göz önünde bulundurursak esas olan katılımcının piyasa beklentisine göre değil risk iştahına göre fon tercihi yapmasıdır. Risk tercihine göre katılımcılara daha hızlı ve kitlesel olarak ulaşmak adına şirketimiz teknolojiyi yoğun kullanarak çözüm sunacak altyapılar hakkında çalışmalar yürütüyor. Mümkün olan en kısa sürede bu projenin gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Bildiğiniz gibi PYŞ’lere düzenleme 1 Mart 2018’de yürürlüğe girdi. Tek bir PYŞ’ye yüzde 40’dan fazla yönetim yaptıramıyorsunuz.

Uygulamayla birlikte emeklilik şirketleri minimumda en az 3 ayrı portföy yönetim şirketiyle çalışmaya başladı. Biz Katılım Emeklilik olarak bu uygulama öncesi zaten 2 ayrı portföy şirketiyle çalışıyorduk. Yeni uygulamanın ardından 4 ayrı portföy yönetim şirketiyle çalışmaya başladık. Uygulamanın rekabeti olumlu yönde etkilemesi bekleniyor.

Sektöre yansımalarını analiz etmek için en az yıl sonuna kadar beklenip verilerin izlenmesi gerekiyor. Ancak şu tespitleri yapabiliriz; bir defa yüzde 40 uygulamasıyla katılımcılar daha aktif fon yönetimine başlayacak. Fon tercihlerinde performans öne çıkacak. BES şirketleri olarak katılımcıların haklarını daha iyi koruma imkanlarımız olacak. Rekabet hizmet kalitesini artıracak.

Biraz da geleceğe yönelik birkaç tespitte bulunmak gerekirse; katılımcıların fon tercihlerini “roboadvise”lere bırakacağı bir yere doğru gidiyoruz. Yani yapay zeka tarafından yönetilen yeni teknolojiler geliyor. Bunlar henüz geliştirme aşamasında. Katılım Emeklilik olarak biz de geleceğin teknolojilerine şimdiden hazırlanıyoruz.