Image

“Katılımcıların finansal okuryazarlıkları doğrultusunda fon veya fon karmalarını değiştirmelerinin faydalı olacağı kanaatindeyiz”

Katılımcılar Bireysel Emeklilik Sistemi’ne giriş aşamasında risk ve yatırım alışkanlıklarını dikkate alarak emeklilik fon veya fon karmalarına kendileri karar vermekteler.


Bu seçimin ardından sisteme girdikten sonra yılda altı kere fon değişim hakkını kullanmak, katılımcının kendi inisiyatifinde bulunuyor. Ancak katılımcıların fon dağılımlarını çok fazla değiştirmediklerini, portföy değiştirenlerin oranının yüzde 10’un altında kaldığını söyleyebiliriz. Genellikle katılımcılar sisteme ilk giriş aşamasında tercih etmiş oldukları fon veya fon karması üzerinden sistemde kalmaya devam ediyorlar. Sisteme giren katılımcı yatırdığı katkı payına ek olarak devletin %25 ek katkı payı yatırması ile daha başlangıçta belli şartlara bağlı olarak %25 getiriyi elde etmiş oluyor. Bundan sonrasında ise bu getiri oranını daha fazla nasıl artırabiliriz noktasında maalesef BES katılımcılarının çoğu aksiyon almıyor. Katılımcıların sisteme giriş aşamasında beklenti ve risk profiline uygun olarak karmalarına karar verdikten sonra emeklilik şirketleri tarafından yapılan bilgilendirmelerden de faydalanarak, fon karmaları gözden geçirmeleri ve yıl içerisinde piyasa hareketleri ve finansal okuryazarlıkları doğrultusunda fon veya fon karmalarını değiştirmelerinin  faydalı olacağı kanaatindeyiz.

Katılımcıların yaşları ile orantılı olarak fon tercihlerini belirlemedeki en önemli faktörü yaşa bağlı risk algıları oluşturuyor. Yaşınız ne kadar gençse alabileceğiniz risk o kadar fazla olabilirken, emeklilik dönemi yaklaştıkça daha düşük riskli fonlar tercih edilmeli. Bu sebeple katılımcıların yaş dönemlerine bağlı olarak 25-35-45-50 ve 54 yaşlarını tamamladıkları günlerde kendilerine fon tercihlerini ve risk algılarını tekrar değerlendirmeleri açısından risk profili anketi gönderiyoruz. Ayrıca her fon dağılım değişikliği yapmak isteyen katılımcımıza da yeni tercihleri öncesinde mutlaka risk profili anketi sunarak risk algısını en doğru şekilde yansıtacak fon dağılımında  tasarruflarını yatırıma yönlendirebilmesi konusunda yardımcı olmaya çalışıyoruz.

Mart başı itibari ile geçilmiş olan yeni uygulamanın, sektörde portföy yönetimi alanında yeni başarı kriterlerini de sisteme sokarak rekabeti arttırıcı bir etki yaratmasını bekliyoruz. Artan rekabetin fon getirilerine pozitif bir etki yapmasını beklemekte birlikte henüz bu uygulamanın sonuçları ile ilgili net görüşler dile getirmek için çok erken. Uygulamanın başlangıç aşamasında, sektörde gözlenen operasyonel sıkıntılar kısa zamanda aşılmış olup, ilerleyen zamanda rekabetle gelen canlanmanın portföy yönetimleri ve fonlar üzerindeki etkilerini daha sağlıklı değerlendiriyor olacağız.