Image

2017 yılında büyümenin en önemli faktörü trafik sigortaları olmayacaktır; hayat dışı toplam prim üretiminin 2017 yılında yüzde 20 civarında artarak 42 milyar TL düzeyine gelmesi beklenebilir

Sigorta sektörünün 2017 yılında da büyümeye devam etmesi beklenebilir; zira yaşanan kur artışlarının hem sigorta bedellerinde hem de maliyetlerde artışa sebep olması kaçınılmaz. 2016’nın aksine büyümenin en önemli faktörü trafik sigortaları olmayacaktır diye düşünüyorum. Hayat dışı toplam prim üretiminin 2017 yılında yüzde 20 civarında artarak 42 milyar TL düzeyine gelmesi beklenebilir.


Gerek son dönemde yapılan düzenlemeler gerekse sektörün geçmişte yaşadığı tecrübelerden ders alması sebebiyle; 2017 yılında da kar etmesini bekliyoruz. Bu konuda sektörün dikkat etmesi gereken en önemli konu, maliyetlere etki edebilecek tüm faktörlerin (kur artışı, vb.) doğru hesaplanmasıdır.

2016 yılının son aylarında kur seviyesinde oluşan ciddi artışın büyük oranda kalıcı olacağını düşünüyoruz. Bu kur seviyelerinin, enflasyon üzerinde de olası negatif etkilerinin var olacağı açık. Dolayısıyla önümüzdeki dönem, kur ve enflasyon nedeniyle oluşan maliyetlerin sigortacılık maliyetlerine etkisini yılın ilk aylarından sonra görmeye başlayacağımız bir dönem olacaktır.

Diğer yandan, sigorta şirketleri oluşan her maliyet artışını, son yıllarda hasar frekansı konusunda iyileşmelere odaklanmanın da verdiği avantajla, primlere yansıtmadı. Ancak mevcut döviz kuru ve enflasyon seviyelerinden başta oto branşları olmak üzere tüm sigorta ürünleri fiyat anlamında farklı ölçülerde de olsa etkilenecektir.    

Döviz kur artışları doğrultusunda genel olarak sigorta bedellerinde bazı artışlar yaşanacak olup, bu etkinin yangın sigortasında daha fazla görülecek olması sebebiyle bu branşın prim artışının nispeten daha fazla olacağını söyleyebilirim. Aynı şekilde kasko sigortasında da bir artış yaşanacaktır. Bunun yanında yatırım projeleri doğrultusunda inşaatların devam etmesi sebebiyle mühendislik branşı da öne çıkan branşlardan olacaktır.