Image

2017 yılı sigorta sektörü için karlılığın ön planda olacağı bir yıl olacaktır

2016’da trafik fiyatları hızlı bir şekilde arttığı için özel bir yıl oldu, 2017 yılı için tekrar böyle bir artış gerçekleşmeyecek. Trafik dışı sigortalarda ise reel büyüme kısıtlı ya da eksi gerçekleşti. Yangın branşında sonuçlar biraz kötüleşti. Bunun sebebi de terör olayları ve bunların etkisi sebebiyle ciddi bir muallak ayrılması oldu. Gerçek ve belirlenemeyen hasarlar var. Şirketlerin bununla ilgili yükümlülüklerini yazdıklarını biliyorum. Trafikte, 2016’da yazılan yüksek primlerin etkisi bilançolarımızda kâr oldu, ama alınan bu primlere karşılık gelen hasarları ilerleyen yıllarda fiilen ödüyor olacağız. 2017 yılının önemli bir kısmında da bu karın etkisini göreceğiz.


2017’de ekonomi öngörüleri yüksek bir büyüme şeklinde değil, Dünya Bankası da Türkiye büyüme tahminini yüzde 3’ten yüzde 2,7’ye çekti. Öte yandan TCMB açıklamaları da hedef enflasyonun 8 olduğunu ilan etti. Bu nedenlerle büyüme açısından 2016’ya göre daha düşük bir performans bekliyor olacağız.

Tahsilat 2017 yılının en önemli konularından biri olacaktır diye düşünüyorum. Sıkışık piyasa koşullarında firmaların sigorta yaptırsalar dahi ödemelerini önceliklendirmede arka plana attıklarını gözlemliyoruz. Biz SBN olarak yıllardan beri hem risk seçimine hem fiyat seviyesine hem de nasıl tahsil edileceğine çok dikkat ediyorduk. Bu ekonomik koşullarda tahsilat kısmı da sanırım tüm sektör oyuncuları tarafından çok daha yakından takip edilecektir.

Kurumsal müşteri sayısında ciddi bir azalma olmazken, bankaların kredi hacmini büyütmemesi özellikle banka kaynaklı bireysel sigorta adedinde ve hacminde bir sınırlama getirebilir. Biz tüm vatandaşlarımıza özellikle bu tür dönemlerde sigortalarını eksiksiz yaptırmaları gerektiğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz. Belki başka ekonomik koşullarda hızlıca telafi edebileceğiniz bir kaybınızı, eğer sigortanız yoksa, bu sene telafi etmek daha zor olabilir.

2017’de 2016’nın büyüme oranlarını ve teknik karını yakalayamamakla birlikte nispeten paralel bir seyir olacağını düşünüyorum. 2016’da trafik fiyatları hızlı bir şekilde arttığı için özel bir yıl oldu. Artık daha stabil olacak, tekrar böyle bir artış gerçekleşmeyecek. Belki düşüş de mümkün, ancak özellikle maddi hasarlarda kur artışlarının etkisini izlememiz gerekiyor. Hasarlarımızın yaklaşık yarısı maddi hasarlardan geliyor ki, bizim gibi ithal ağırlıklı bir pazarda, bu durum ortalama hasar miktarında artışa sebep olacaktır. Değer kayıplarında da gittikçe artan bir trend görüyoruz. Bilançolar açısından büyüme çok olmasa da eğer katastrofik bir durum yaşanmazsa 2017 yılını da iyi bir karlılıkla kapatacağımıza inanıyorum.

Döviz kurları hakkında bir tahminde bulunmak oldukça zor. Kurlar öngörülebilir olmaktan çıktı ne yazık ki. Büyüme konusunda, potansiyelimizin altında yüzde 2,5-3 aralığında bir büyüme beklerken enflasyonun çift haneler civarında olacağını, ihracatın artacağını, ithalatın düşeceğini düşünüyoruz. 2017 yılı sigorta sektörü için karlılığın ön planda olacağı bir yıl olacaktır.

Sigorta sektörünün karlılığını arttırmada oto dışı branşların etkisi yadsınamaz. Oto branşında temkinli davranıyoruz, oto dışı branşlarda sunduğumuz yeni ürünlerin karlılığımıza artan şekilde katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Yangın ve mühendislik sigortaları yanında DASK, TARSİM, alanlarında büyümenin devam edeceğini düşünüyoruz. Bankaların çapraz satışlarını arttırmak için bireysel müşterilerine yönelik özellikle ferdi kaza branşında yeni ürün taleplerinin artacağını ve bu alanın bu yıl daha hızlı büyüyeceğini düşünüyoruz. Kentsel dönüşüm çalışmaları hızla devam ediyor, kısa bir durgunluk döneminden sonra inşaat sektörü yeniden atağa kalkabilir. Biz de ürün çalışmalarımızı bu yönde yoğunlaştırdık.