Image

''Bir yandan hep birlikte olmanın sinerjisinden yararlanırken diğer yandan çalışanlarımızın belli günlerde trafikte vakit kaybetmeden özel yaşamlarına biraz daha fazla zaman ayırabilecekleri bir sistem oluşturduk''

Yeni dönemde birçok şirket hibrit ya da uzaktan çalışma düzenini benimseyeceğini açıklıyor.


Artık her gün ofise geldiğimiz sisteme dönmemiz uzak bir ihtimal olarak görünüyor. Şirket olarak bizim anlayışımız da bu yönde. Pandemi döneminde zorunluluk haline gelen uzaktan çalışma sistemi, iş yapış şekillerinde şu ana kadar belli şeyleri değiştirdi ve bundan sonra da bazı yöntemleri değiştirmeye ve geliştirmeye devam edecek. Uzaktan çalışmanın en büyük faydası çalışanların birbirine çok daha kolay ulaşabilmesi ve buna bağlı olarak iş birliği kültürünün gelişmesi oldu. Biz Groupama olarak bu sayede çoğu dijital projeyi çok daha kısa sürelerde hayata geçirebildik. Diğer taraftan tüm iş dünyasının üzerinde çalışılması gereken önemli bir sorunu var; bu da iş ve özel yaşam dengesini sağlamak. Yoğun iş temposu, evden çalışma düzenine adaptasyon, evdeki iş ve özel yaşam sınırlarını net çizebilme gibi konular ajandamızın en önemli gündem maddelerinin başlarında yer alıyor. Çalışanlarımızı zamanlarını etkin yönetmeleri konusunda nasıl bilinçlendirebiliriz, ne gibi önlemler alabiliriz, yöneticilerimizi nasıl yönlendirebiliriz konuları üzerinde çalışıyoruz. Ayrıca, işe yeni başlayan çalışanların iş başı eğitimi ve şirkete adaptasyonu konularında İnsan Kaynakları olarak oryantasyon sürecimize yeni adımlar eklemek ve yöneticilerimizi işe yeni başlayan çalışanları şirkete daha etkin nasıl adapte edebilecekleri konusunda çalışıyoruz.Groupama olarak her daim acentelerimiz ile yakın iş birliği içindeyiz. Pandemi dönemi bizim için hibrit çalışmanın provası gibiydi ve evden çalışmak zorunda kaldığımız o günlerde teknolojinin tüm olanaklarını kullanarak acentelerimizin yanında olduğumuzu hissettirmeyi başardığımızı düşünüyorum.

Üstelik onları da mekandan özgürleştirmek adına geçtiğimiz yıl AnkaCEP mobil uygulamasını hayata geçirdik. Böylece acentelerimizin ofislerini akıllı telefonlarına taşıdık, birçok sigortacılık işlemini zaman ve mekandan bağımsız olarak yapabiliyorlar. Bu uygularımıza ek olarak ürün ve hizmetlerimiz hakkında ayrıntılı bilgileri sağlayan “İzle-Keşfet” video kanalımızı da etkin olarak kullanıyoruz. Youtube’daki Groupama Türkiye kanalında acentelerimize özel içerikleri yalnızca onların görebileceği şekilde yayınlıyoruz. Acentelerimizin katıldığı eğitimler gerçekleştiriyor, webinar’lar düzenliyoruz. Tüm bu yeniliklerimiz ve uygulamalarımızla ilgili acentelerimizden son derece olumlu geri dönüşler aldık. 2020 yılında acentelerimizin memnuniyetinin artması bunun en güzel göstergesi diyebilirim. Yıllık değerlendirmeler sonucunda, genel memnuniyet oranı %90 seviyesinde gerçekleşti. 

Sonuçta hibrit çalışma sisteminin dağıtım kanallarımız için getireceği tek fark, ekiplerimizin belli zamanlarda evden çalışması. Pandemi döneminde birden uyum sağlamak durumunda kaldığımız bu çalışma düzeninde yakınlık ilkemizden taviz vermeden acentelerimize en iyi desteği vermeyi başardık, başka bir deyişle sınavı geçtik. Hibrit çalışma sistemine geçtiğimizde de en önemli paydaşımız olan acentelerimizle yakın temas içerisinde ve bir arada olmaya devam edeceğiz.

Groupama olarak yenilikçi ve çevik bir yönetim anlayışına sahibiz. Dijital ve kültürel dönüşüm yolculuğumuza 2017 yılında başladık ve 2018 yılında başlattığımız pilot proje ile evden çalışma uygulamasını hayata geçirdik. 2020 yılına geldiğimizde çalışanlarımızın neredeyse yarısı haftada bir gün evden çalışıyordu. Bu uzaktan çalışma düzenine salgından çok daha önce hazır olmamızı sağladı. Ekim sonuna kadar toplam çalışan sayımızın %35’ini aşmayacak şekilde ofisten çalışacağız. Yani çalışanlarımızın %65’i evden çalışmaya devam edecek. Belirli bir grup çalışanımız düzenli olarak ofise geliyor, farklı bir grup ise iş gerekliliği oldukça ofiste, gerekmedikçe evden çalışıyor. 

Yeni dönemde sektörümüzde karma bir çalışma modeli olacağını öngörüyoruz. Biz de çalışanlarımızın taleplerini, işimizin gerekliliklerini ve uygulamayı etkileyecek pek çok pratik konuyu (ulaşım, toplantı organizasyonu, vb.) göz önünde bulundurarak karma bir model benimsedik. Ekiplerin tamamının ofiste ve tamamının evde çalışacağı günleri belirledik; haftanın belli günleri hepimiz ofiste, belli günleri ise hepimiz evde olacağız. Bu şekilde bir yandan hep birlikte olmanın sinerjisinden yararlanırken diğer yandan çalışanlarımızın belli günlerde trafikte vakit kaybetmeden özel yaşamlarına biraz daha fazla zaman ayırabilecekleri bir sistem oluşturduğumuzu söyleyebilirim.