Image

“BES fonları geride kalan 18 yılın 13’ünde enflasyonun üzerinde reel getiri sağladı”

30 Eylül 2021 itibarıyla son bir yıllık dönemde BES fonları ağırlıklı ortalama %16,33 getiri sağlarken, Otomatik Katılım Sistemi fonlarının ağırlıklı ortalama getirisi %16,44 oldu.


Bu dönemde hisse senedi fonları %39 ortalama getiri sağlarken, uluslararası emeklilik fonları %31, yurt içi dövizli fonlar ise %23 getiri sağladı. Öte yandan sektördeki en büyük fon türü olan altın fonlarının TL bazında getirisi %7 seviyesinde kaldı. Değişken fonlar hisse senetlerinin yüksek performansından güç bularak %22 getiri sağlarken, standart fonlar ise artan tahvil faizlerinin baskısı nedeniyle %10 civarında getiri sağladı. İlgili dönemde alternatif yatırım araçlarından BİST-100 hisse senedi endeksi %22,80, aylık mevduatlar net %14,05, döviz sepeti %13,92, ters repo net %15,99 getiri sağladı.

Genel olarak değerlendirdiğimizde; devlet katkısı gibi büyük bir avantajı hiç dikkate almadığımız durumda dahi makul risk seviyesindeki bir fon portföyünün alternatif yatırım araçlarına göre makul bir performans sergilediğini söyleyebiliriz.

2019 ve 2020 yıllarındaki %28 civarındaki performanslardan sonra bu yılı bir miktar dinlenme senesi gibi düşünebiliriz. Özellikle yükselen tahvil faizleri, fonlardaki tahvil fiyatlarını olumsuz etkiledi. Ancak geleceğe dönük olarak tahvil verimlerinin yükseldiğini de belirtelim. Elbette BES ve OKS’deki çok büyük bir avantaj olan %25 devlet teşviki dikkate alınınca getiri performansı daha iyi bir noktaya ulaşıyor.

BES fonları geride kalan 18 yılın 13’ünde enflasyonun üzerinde reel getiri sağladı. 18 yıla baktığımızda yıllık bazda %3’ün üzerinde reel getiri sağladı ki bu getiri makul bir oranda. 18 yılı doldurmuş bir sistem ülkemizde genel olarak benimsenmiştir diyebiliriz. Sisteme ilişkin başlangıçtaki kuşkular ve farklı algıların zaman içinde yerini güvene bırakmış olduğunu görmek son derece olumlu bir gelişme. Bugün milyonlarca katılımcı BES sayesinde bütçesini zorlamadan hatırı sayılır birikimlere sahip oluyor. Katılımcılardan bazıları sistemde devam ederken bazıları da BES’teki birikimlerini acil durumlarda can simidi gibi kullanabiliyorlar. Bugün “İyi ki zamanında bu sisteme girmişim” demeyen katılımcı yok gibidir. 200 milyar TL’ye yaklaşan fon büyüklüğü ile en büyük kurumsal tasarruf sistemimiz olması da bunu ispatlamaktadır.