Image

“BES getirilerini alternatif yatırım araçlarına göre kıyasladığımızda; katılımcılarımıza mevduatın üzerinde bir getiri kazandırarak oldukça iyi performans elde ettiğini görüyoruz”

Bireysel Emeklilik Sistemi geçen hafta 18. senesini doldurdu ve yaklaşık 200 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşıldı.


Ve sistem son yıllarda yakaladığı iyi getiri performansını sürdürüyor, BES getirileri yükseliş trendine devam ediyor. Emeklilik fonlarının içinde devlet tahvili, hisse senedi, hazine bonosu, döviz ve altın gibi farklı bilgi ve risk alma seviyesinde olan tüm katılımcılara hitap eden yatırım enstrümanları yer alıyor. Dalgalanmaların sıklıkla yaşanabildiği dönemler dahil, BES getirilerinin yüksek olması katılımcıları mutlu ediyor. Gönüllü BES’te son 1 yılda %18,6’lık bir getiri elde edildiğini görüyoruz. Sürdürülebilirlik Hisse Senedi Fonu 66,9%, Hisse Senedi Fonu 51,7%, Üçüncü Değişken Fon ise 31,5% gibi oldukça başarılı performanslar yakalandı. Bireysel Emeklilik Sistemi’ndeki getirilerin oldukça iyi olmasının sisteme olan talebi daha da artırdığını söyleyebilirim. 

BES getirilerini alternatif yatırım araçlarına göre kıyasladığımızda; katılımcılarımıza mevduatın üzerinde bir getiri kazandırarak oldukça iyi performans elde ettiğini görüyoruz. Katılımcılar açısından iki önemli avantaj var; ilki 100 TL ile bankadan vadeli hesap açtıramıyorsunuz ancak 100 TL ile bireysel emeklilik sisteminde kolayca birikim yapabiliyorsunuz. Yani başka yatırım aracında değerlendiremeyeceğiniz kadar küçük tutarları milyarlarca liranın içinde değerlendirilip, yatırıma yönlendiriliyor. Diğeri ise birikimlerini değerlendirebilecekleri seçeneklerinin çok olması. Bireysel emeklilik sektöründe artan fon çeşitliliğiyle değişen yatırımcı profillerine uygun olan fonlar bulunuyor ve bu çeşitlilik müşteri memnuniyetini artırıyor. Katılımcıların, değişen piyasa dinamiklerine uygun olarak fon dağılım değişikliği yapması getirilerinin artmasında büyük önem taşıyor. Sektörde en çok kazandıran fon türleri; Hisse-Esnek & Karma ve Kamu Dış Borçlanma Araçları fonları oldu.

Bireysel Emeklilik Sistemindeki getirilerin yüksek olması katılımcılarımızı mutlu etmeye devam ediyor. Fon getirileri dışında sistemdeki yenilikler ve teşvikler de katılımcıların aidiyet duygusunu artırıyor. Haziran ayı itibarıyla, katılımcıların bir yıldaki fon dağılım değişikliği hakkının 6’dan 12’ye çıkarılması ile müşterilerimiz bu haklarını daha çok kullanabilme ve fonlardan daha iyi getiri elde edebilme imkanına kavuştular.

Garanti BBVA Emeklilik olarak, müşterilerimizin bu haklarını daha aktif kullanabilmeleri için 2 önemli hizmetimiz bulunuyor. İlki Gelecek Koçu; Gelecek Koçlarımız ile müşterilerimize hızlı bir şekilde çözüm üreterek birikimlerinin değerlenmesi konusunda destek oluyoruz. İkincisi ise Fon Koçu; Fon koçu ile müşterilerimizin hedeflerine giden yolda birikimlerini doğru yönetmeleri için sürekli yönlendirmelerde bulunuyoruz. Çünkü fonları büyütmenin önemli aşamalarından biri fonları değiştirmek. Genel olarak katılımcıların daha ürünü alırken seçtikleri fonlara demir attıklarını, fonlarını değiştirmediklerini görüyoruz. Oysaki fon değişikliğinin getiriye oldukça pozitif bir etkisi var. Fon getirilerini artırmak için; fon dağılım değişiklik haklarını kullanabilir, fonların taşıdığı enstrümanları detaylı inceleyerek kendi kendilerine işlem yapabilirler. Bunu yapabilecek ilgisi/bilgisi ve vakti olan katılımcı sayısının sınırlı olduğunu tahmin ediyoruz. Bu sebeple Garanti BBVA Emeklilik olarak fonlar konusunda yönlendirme yaptığımız, proaktif olarak fonlarıyla ilgili görüşme yaptığımız kitleyi büyütmeyi hedefledik ve sektörde bir ilk olarak 4 yıl önce Fon Koçu hizmetimizi uygulamaya almıştık. Fon Koçu hizmetimiz ile katılımcılarımız dijital kanallarımız üzerinden kolayca Fon Koçu’na girerek risk algılarını ve getiri beklentilerini ölçen anketi doldurduktan sonra Fon Koçu’nun onlara özel olarak sunduğu fon önerilerine göre fon dağılım değişikliği gerçekleştirebiliyor ve yatırımlarına kolayca yön verebiliyorlar. 2021 yılında ise müşterilerimize her ay düzenli olarak fon koçu önerilerimizi sunmaya başladık. 140 bini aşkın müşterimizin faydalandığı bu hizmet ile katılımcılarımız en iyi getiri performansından faydalandılar ve memnuniyetlerini bizimle paylaştılar. Fon dağılımı değişikliği yapan müşteri adedimizde %107 artış yaşandı.