Image

“Sürdürülebilir kalkınmanın bir uzantısı olarak ortaya çıkan sürdürülebilir akıllı kentler, değişen üretim ve tüketim modelleri de sigorta sektörü için önemli”

Günümüzde iklim değişikliği, kaynak kıtlığı veya sosyal gelişmeler yeni riskler yaratmakta ya da var olan riskleri artırmakta olup; bu risklerin hem finansal hem de sağlık, güvenlik gibi diğer alanlarda ciddi etkileri olabilmektedir.


Sigortacılık da temelinde bireylerin, kamu ya da özel kuruluşların risklerini yönetmelerine yönelik finansal araçlar sunan bir faaliyet alanıdır. Tam bu noktada, iş modelinin merkezinde riskin değerlendirilmesi ve yönetilmesi yatan sigortacılık, uzun vadede var olmak olarak tanımlanabilecek sürdürülebilirlik olgusu ile aslında tam bir uyum içindedir. Bu açılardan, sürdürülebilir sigortacılık kavramını, sigorta şirketlerinin kişi ya da kurumların sürdürülebilirlik risklerini doğru okuması ve anlamlandırması, güvence ve değer sağlaması olarak tanımlayabiliriz.

Burada örneklerle ilerlemek daha açıklayıcı olacaktır. Örneğin bugün üzerinde en çok tartışılan sürdürülebilirlik risklerinden biri olan iklim değişikliği nedeniyle ortaya çıkan meteorolojik olaylar ekonomiye zarar verir, insan yaşamını etkiler. Yağış rejimi değişikliği sel ve su baskınlarını artırır. Bu da sigorta şirketlerinin hasar maliyetleri üzerinde doğrudan etkili olur. Tabi ki sadece maliyet ve kar perspektifi ile değil, sigortacı olarak, bu tür olumsuz olaylardan etkilenen, başta müşterilerimiz olmak üzere tüm paydaşlarımıza kesintisiz hizmet verme sorumluluğumuzu da akıldan çıkarmamak gerekir.

Öte yandan, sürdürülebilir kalkınmanın bir uzantısı olarak ortaya çıkan sürdürülebilir akıllı kentler, değişen üretim ve tüketim modelleri de sigorta sektörü için önemlidir. Paylaşım ekonomisinin gelişmesi, elektrikli otonom araçların yaygınlaşmasıyla sigorta ürünlerinin geleneksel yapıları da değişecektir.

Anadolu Sigorta olarak önceliklerimizden biri sürdürülebilirliği iş modelimize entegre etmektir. Sürdürülebilir ekonomik büyüme ve Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na yönelik ilerleme sağlamak için birçok farklı girişim ve proje yürütüyoruz. Bu yöndeki çalışmalarımızı da Sürdürülebilirlik Raporlarımızla kamuoyuyla paylaşıyoruz.

Ülkemizin sosyal, ekonomik ve çevresel gelişimine destek vermeye; sorumlu, hesap verebilir ve sürdürülebilir iş modelimizle paydaşlarımız için değer yaratmaya çalışıyoruz. Tüm operasyonlarımızda, ürün ve hizmetlerimizde sosyal, çevresel ve ekonomik boyutlarıyla sürdürülebilirlik bakış açısını benimsiyor, toplumsal sürdürülebilir kalkınmayı destekliyoruz. Sürdürülebilirliğin bir yolculuk olduğunun bilincindeyiz.

İklim değişikliğinin çağımızın en büyük sorunlarından birisi olduğunun farkındayız. Teknolojik gelişmeler ise ekonomik ve sosyal açıdan ciddi bir değişim yaratırken kendine mahsus riskleri de beraberinde getiriyor. Bu nedenle dijital geleceği kazanmak için sürekli çalışmaya devam ediyor, müşterilerimizi maruz kalabilecekleri değişen risklerden korumaya yönelik ürünler sunarken, geliştirdiğimiz teknolojik altyapımız sayesinde müşterilerimizin sigortacılık ihtiyaçlarını kesintisiz karşılamaya devam ediyoruz. Kurumsal sosyal sorumluluk çalışmalarımız kapsamında yerel STK’larla birlikte hareket ederek gerçekleştirdiğimiz toplumsal gelişim faaliyetlerimize aralıksız devam ediyoruz.

İklimle ilgili riskler ve bunun sonucunda ortaya çıkan çevresel ve sosyal sorunlar açısından iki temel yaklaşımımız var. Birincisi, çevre/toplum dostu ürün ve hizmetler sunulması ile doğaya olumlu etkimizi artırmak. Son dönemde ürün portföyümüze Elektrikli Araç Sigortası ve Bireysel Çatı Tipi Güneş Enerji Sigortası’nı ekledik. Kurumsal tarafta ise yenilenebilir enerji santralleri pazarında da ciddi bir pazar payımız var. İkincisi ise, olumsuz etkiyi azaltmak ve önlemek amacıyla kurgulanan risk yönetimi yaklaşımımız. Çevresel ve Sosyal Risk Yönetim Sistemimiz kapsamında, sigortalama ve yatırım faaliyetlerimizi yürütürken de çevresel ve sosyal etkileri dikkate alarak hareket ediyoruz. Kendi faaliyetlerimizden kaynaklanan olumsuz etki ve tüketimlerimizi de azaltmaya çalışıyoruz. Genel Müdürlük binamızda yenilenebilir kaynaklardan üretilen elektriği kullanıyoruz. Ayrıca enerji ve kağıt tüketimimizi, CO2 emisyonlarımızı da yıldan yıla azaltıyoruz.

Sadece çevresel alanda değil sosyal alanda da çeşitli faaliyetlerimiz devam ediyor. Çalışanlara ve iş ortaklarımıza yönelik aksiyonlarımız, başarılı ve örnek gösterilen sosyal sorumluluk projelerimiz devam edecek.

Anadolu Sigorta, UN Global Compact ve Women's Empowerment Principles katılımcı şirketleri arasında bulunuyor. Sürdürülebilirlik alanındaki iş birliklerini takip ederek destekliyoruz. Bu sene, UN Global Compact’in küresel çapta başlattığı Young SDG Innovators ve Target Gender Equality programlarına katılarak bu alandaki çalışmalarımızı uluslararası platformlarda da sürdürüyoruz.