Image

“Ürünlerimiz yeni taleplere karşılık verirken gezegeni koruma sorumluluğumuz doğrultusunda dönüşecek”

Sürdürülebilirlik, çevreden ekonomiye ve hatta politikaya kadar birçok alanda gündem olan ve pek çok soruna çözüm sunan geniş bir kavram.


Sigortacılığın sürdürülebilirliğini düşündüğümüz zaman elbette çevre ve iklim başlıklarını öncelikle ele alıp, bu risklerin yönetilmesine odaklanmamız gerekiyor. Bununla birlikte mesleğimizin ve acentelerin sürdürülebilirliği de sektör olarak üzerinde durmamız ve belirli planlar çerçevesinde aksiyona geçmemiz gereken konular olarak gündemimizde yer alıyor.

Özetle sürdürülebilir sigortacılık hem son dönemlerde dönüşen ve değişen risklerin yönetimini hem de mesleğimizin geleceğini ifade ediyor.

Günümüzde küresel ısınma sorunu iklim değişikliğine o da maalesef doğal afetlerin artmasına neden oldu. Geçmişte çok daha az yaşadığımız iklim felaketleriyle artık sık sık karşılaşıyoruz ve bunun devam edeceğini öngörmek çok zor değil. Afetlerin sayısı ve şiddeti arttıkça hasarlar da büyüyor. Bu durum özellikle sektörümüzün mali yükünü gün geçtikçe ağırlaştıracak. İklim hasarlarının etkin tazmini için istikrarlı ve sürdürülebilir tarife yaklaşımları izlemek ve doğru bir reasürans yapısı oluşturmak son derece önemli. Yani adımlarımızı uzun vadeli düşünerek atmalıyız. Groupama olarak kârlı büyüme prensibine sahibiz. Buradaki aslı hedefimiz sürdürülebilirlik ve kalıcılık. Finansal yapısı dengeli ve sağlam bir şirket olmak sigortalılarımıza karşı öncelikli yükümlülüğümüz.

İklim değişikliği riskleri karşısında sigortalılarımıza doğru ürün ve teminatları da sağlayabilmeliyiz. Çünkü poliçe sahiplerimizin zararlarını karşılamak bizim en önemli yükümlülüğümüz. Mevcut ürünlerimizde sel, yangın, dolu vb. iklim risklerine bağlı afetlerin yaratacağı yıkıma yönelik teminatlar bulunuyor. Gelecek dönemlere yönelik öngörüler ve aktüeryal projeksiyonlar doğrultusunda bu teminatlar ve kapsamları sigortalılarımızın ihtiyaçlarına göre şekillendireceğiz.

Bunların yanı sıra risk gerçekleşmeden yapılması gerekenler konusunda sigortalıları bilinçlendirmek ve onların bu afetleri olabilecek en hafif zararla atlatmaları için gerekli donanımı sağlamamız gerekiyor. Mesela, sel riskine karşı evlere ve şirketlere erken uyarı sistemleri yerleştirilmesi zararı minimize edebilir. Bu ve benzeri pek çok uygulama ihtiyaçlar doğrultusunda şekillenecek.

2020’de olduğu gibi 2021 yılında da maalesef doğal afetlerin etkisini büyük ölçüde yaşadık. Sigorta şirketleri Covid-19 salgınında olduğu gibi yangın, deprem ve sel felaketlerinde afetlerden etkilenen sigortalılarına öncelik vererek üzerine düşeni yaptı. İşini doğru şekilde yapan sağlam bir sigorta şirketinin öneminin anlaşılmasını sağlayan bu gelişmeler sigorta bilincinin güçlenmesine katkıda bulunuyor. Groupama olarak bugün olduğu gibi gelecekte de acentelerimize ve sigortalılarımıza doğru hizmeti vermek suretiyle sektördeki varlığımızı güçlendirmeyi ve sağlam bir şirket olarak müşterilerimize karşı yükümlülüklerimizi en iyi şekilde yerine getirmeyi hedefliyoruz. Bunun için sürdürülebilir kârlılık odağında büyümeye devam edeceğiz.

Groupama’yı sürdürülebilirlik anlamında farklılaştıran önemli bir unsur da önleyici sigortacılık aksiyonlarımız. Biz müşterilerimize hasar gerçekleşmeden danışmanlık yapıyor ve onların risklerini ortadan kaldırarak hasarların oluşmasına engel oluyoruz. Sigortacı olarak sigortalılarımızın işlerinin veya özel yaşamlarının aksamadan sürmesini sağlamak bizim için sürdürülebilirliğin önemli bir parçası. Önleyici sigortacılık dediğimde sadece kurumsal sigortalara yönelik kapsamlı risk mühendisliği süreçlerimizden bahsetmiyorum. Check-up hizmetimiz ile erken teşhis sağlayarak sağlık sigortalılarımızı ilerlediği takdirde tedavisi çok zorlaşacak hastalıklardan koruyoruz. Konut sigortalarında klima ve kombi bakım hizmeti sunarak evdeki konforu sürdürülebilir hale getiriyoruz. Kasko sigortalılarımıza bir günlük ücretsiz güvenli sürüş eğitimi vererek onların zor yol şartlarında bile kaza yapmamalarını sağlıyoruz, bu uygulamayı Türkiye’de müşterilerine ücretsiz sunan ilk sigorta şirketi Groupama. Üstelik bu eğitimi Formula 1 organizasyonuna ev sahipliği yapan İstanbul Park’ın donanımlı tesislerinde veriyoruz.

Sigortacı olarak sorumluluğumuz sürdürülebilirliği tüm boyutlarıyla sahiplenmek, gezegenimize ve sigortalılarımıza karşı sorumluluklarımızı yerine getirmek. Dünyamız değiştikçe sigorta ihtiyacımız artacak ve çeşitlenecek. Ürünlerimiz de bu yeni taleplere karşılık verirken gezegeni koruma sorumluluğumuz doğrultusunda dönüşecek. Yeşil ürünler konusunda gelişmeyi amaçlıyoruz. Yenilenebilir enerji alanında özellikle de güneş panellerine yönelik sigorta ihtiyaçlarına öncelik veriyor, bisiklet ve elektrikli araçlara teminat sağlayan ürünlere yöneliyoruz.