Image

“Son dönemde yaşanan yüksek maliyet artışları 2022 yılını oldukça olumsuz etkileyecek”

Sigorta sektörü için 2021 yılının oldukça zorlayıcı bir yıl olduğunu söyleyebiliriz.


Pandemi etkisi devam ederken, beklentilerin çok üzerinde artan maliyetler tüm sektörü zorlamakta. Son dönemde yaşanan yüksek maliyet artışları 2022 yılını da oldukça olumsuz etkileyecek. Bu artışlara rağmen tavan fiyat uygulaması yapılmakta olan ve sektör üretiminin yaklaşık %30’unu oluşturan trafik sigortası primlerinin aynı seviyelerde kalmasının da bu branşta zararı artıracağını söyleyebiliriz. Daha önce nadiren yaşanan doğa olaylarının da son yıllarda hızla arttığını; 2021 yılında ülkemizde sellerin ve orman yangınlarının yaşandığını; değişen iklim koşulları sebebiyle benzer olayların daha sık yaşanmasının sigorta sektörüne etkilerini de söyleyebilirim.

Doğa Sigorta olarak en önem verdiğimiz konulardan biri olan dengeli portföy yapısı konusunda 2021’de çok olumlu gelişmeler gösterdik ve trafik branşının portföyümüz içindeki payını küçülttük. Diğer yandan Oto-Dışı Sigortalar konusunda hem üretim hem kârlılık anlamında başarılı bir ivme yakaladık.

Pandemi koşullarına rağmen iş ortaklarımızla bağımızı güçlü tutmaya özen gösterdik. Bunu video konferanslar veya mümkün olduğunda ziyaretler ile gerçekleştirdik. Teknolojiye önem veren bir şirket olarak, hukuk sistemi altyapımızda gerçekleştirdiğimiz bir projeyle tek ortamda dijital ortama geçiş yaptık. Bu yıl aramıza metal yakalı çalışma arkadaşımız DoSiGo da katıldı ve robotumuz bazı operasyonel işlerde ekibimize önemli katkılar sağladı. Sadece üst yönetimimiz ve yönetici kadromuz ile fiziki ofisimizde çalışmalarımız devam ederken, COVID-19 vaka sayılarının ciddiyetini koruması ve enfeksiyon risklerinin devam etmesi sebebiyle ekibimizin büyük bölümü home office şeklinde çalışmalarını sürdürüyor.

En önemli kaynağımız olan iş arkadaşlarımızı eskisi kadar sık göremesek de evlerden de işlerin aynı hızda yürüdüğünü görmekten mutlu olduk. Vaka sayılarında gerileme yaşanması ve enfeksiyon riskinin azalmasıyla beraber planlamış olduğumuz yeni dönem çalışma modellerini de gündemimize alacağız.

Pandemi döneminde daha da ağırlaşan siber riskler için ürünler çıkararak sigortalılarımıza verdiğimiz hizmetleri daha da çeşitlendirdik. Pandemi etkilerine rağmen Doğa Sigorta olarak başarılı bir yıl geçirdiğimizi söyleyebiliriz.

Yıl sonunda üretim, kârlılık, branş bazında portföy payı ve diğer hedeflerimize ulaşacağımızı öngörüyoruz. Pandemi ve yüksek maliyet artışları vb. gibi olumsuz etkilere ve prim odaklı rekabete rağmen Doğa Sigorta olarak hedeflerimize ulaşmaktan mutluluk duyuyoruz.