Image

''Bireysel emeklilikte önemli bir potansiyel olduğuna inanıyoruz, vatandaşların ihtiyaçlarına paralel olarak geliştirilmesi ile sistemin kayda değer bir büyüme gerçekleştireceğini öngörüyoruz.''

2023 itibarıyla 20’inci yılında olan Bireysel Emeklilik Sistemi, ülke ekonomisine ve bireylerin tasarruf alışkanlıklarına önemli katkılar sağlamaya ve güçlenerek gelişmeye devam ediyor. Emeklilik Gözetim Merkezi’nin son verilerine göre sistemdeki katılımcı sayısı Otomatik Katılım Sistemi de dahil olmak üzere 15 milyon kişiyi aştı. Bununla birlikte sistemdeki fon büyüklüğü Otomatik Katılım Sistemi de eklendiğinde yılsonu hedefimiz olan 500 milyar TL’nin üzerine çıktı. Önümüzdeki dönemde sistemin Türkiye’deki en önemli yatırım araçlarından biri haline dönüşeceğini ve gelecekte yurt içi tasarrufların en büyüğü olacağını düşünüyoruz. Bireysel emeklilikte önemli bir potansiyel olduğuna inanıyoruz, vatandaşların ihtiyaçlarına paralel olarak geliştirilmesi ile sistemin kayda değer bir büyüme gerçekleştireceğini öngörüyoruz. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin, enflasyonun yüksek, getirilerin düşük olduğu bir ortamda getiri performansı başarısıyla üzerine düşeni yaptığını düşünüyorum. Emeklilik sistemi reform yolculuğu için hazır ve ülke ekonomisi için de tasarrufların artırılması yönünde çok önemli bir işleve sahip.


Allianz Türkiye olarak bireysel emeklilik alanında Allianz Hayat ve Emeklilik ile Allianz Yaşam ve Emeklilik şirketlerimizle faaliyet gösteriyoruz. Her iki şirketimizde 1 milyon katılımcıya ulaştık. Katılımcılarımızın fon tutarında ise devlet katkısı dahil 80 milyar TL’yi aştık. Bireysel emeklilik alanında katılımcılarımıza yenilikçi hizmetler sunuyor ve fon yönetimi alanındaki başarılı performansımızla yıllardır sektörde fark yaratıyoruz. Katılımcılarımızın fon büyüklüklerini kendi risk algılarına göre değerlendirdikten sonra fon seçimleri ile büyüterek sistemde daha uzun süreli kalmalarını sağlamaya odaklanıyoruz. Aldığımız aksiyonlar ile sistemde devam eden müşterilerimizin birikimlerinin istikrarlı büyümelerine baktığımızda, stratejimizin ne kadar doğru olduğunu görüyoruz.

Bildiğiniz gibi 2021 yılı içinde ve sonrasında Bireysel Emeklilik Sistemi’nde birçok kritik düzenleme gerçekleştirildi. Başta 18 yaş altı bireylerin sisteme dahil edilebilmesi olmak üzere yapılan yeni düzenlemeler, bireylerin tasarruf alışkanlıklarına ivme kazandırırken aynı zamanda sistemi katılımcılar açısından daha cazip bir noktaya taşıdı. 18 yaş altı bireylerin sisteme dahil olmasının önünü açan düzenleme, sektörün uzun zamandır beklediği gelişmelerden biriydi. Sistemdeki 18 yaş altı katılımcıların sözleşme adedi 1 milyona doğru gidiyor, katılımcı sayısı ise 750 bin civarında. Allianz Türkiye olarak 18 yaş altı sözleşme adetimiz 105 bine, katılımcı adetimiz ise 100 bine yaklaştı. Bu rakamları sistemin gelişmesi açısından oldukça önemsiyoruz. Fakat ülkemizde 20 milyona yakın 18 yaş altı birey olduğunu düşünürsek henüz gidilecek çok yol olduğunu da ifade edebiliriz.

Allianz Türkiye olarak Bireysel Emeklilik Sistemi’nde geliştirdiğimiz dijital yetkinlikler ve sergilediğimiz lider fon getirisi tecrübelerimizle müşterilerimizin birikimlerini en iyi şekilde yönetmeye devam ediyoruz. Devreye aldığımız teknolojiler sayesinde müşterilerimizin bireysel emeklilik birikimlerine ihtiyaçları doğrultusunda değer katıyor, karmaşık yapılarla uğraşmadan kolayca işlem yapmalarını sağlıyoruz.  Biz 2023 yılına başlarken, bireysel emeklilik ve hayat sigortalarında faaliyet gösterdiğimiz şirketlerimiz Allianz Hayat ve Emeklilik ile Allianz Yaşam ve Emeklilik için yıl sonunda; BES ve Otomatik Katılım dahil olacak şekilde 100 milyar TL fon büyüklüğünü aşmayı, katılımcı sayısında da 1.8 milyon kişiye ulaşma hedefi belirlemiştik.  Öngörümüz, bu hedefi de aşacağımız ve 110 milyar TL’lik bir fon büyüklüğüne ulaşacağımız yönünde.