Image

“Türkiye sigorta sektöründe dolandırıcılıkla mücadele için ortak veri tabanları ve paylaşımları, sektör içi iş birlikleri ve regülasyonlar giderek daha önemli hale gelmektedir.”

Türkiye sigorta sektöründe suistimal vakalarının önüne geçmek için son yıllarda bir dizi yeni teknoloji ve güvenlik önlemi devreye alınmıştır. Bu önlemler, teknolojinin hızla gelişmesiyle daha etkili hale gelmiş, dolandırıcılık yöntemlerine karşı daha sağlam bir savunma mekanizması oluşturulmuştur. Aynı zamanda, dolandırıcılık yöntemlerinde değişen eğilimler ve bu mücadeledeki regülasyonlar da sektörde önemli bir rol oynamaktadır.


Türkiye’de sigortacılık sektöründe ödenen toplam hasarların yaklaşık %10 ila %25’inin suistimal içerdiği tahmin edilmektedir. Uygulanan yöntemlere göre dikkat çeken taleplerin çoğu araç sigortalarında görünmektedir. İlgili durumun ülkemizdeki en önemli gerekçelerinin başında sigortacılık sektörünün oto branşı ağırlıklı çalışıyor olması söylenebilir. Bu durum sigortacılığın ileri seviyede uygulandığı gelişmiş ülkelerde ise tam tersi şekilde görünmektedir. Örneğin Amerika’da 2022 yılında yapılan bir araştırmada sigorta suistimallerinin çoğu sağlık/hayat branşında görünmekle birlikte, oto kaza branşındaki suistimal vakalarının oranı toplam suistimal vakalarının içerisinde %10’u civarında kaldığı görünmektedir.

Türkiye sigorta sektörümüzde, dolandırıcılıkla mücadelede çeşitli yeni teknolojiler ve güvenlik önlemleri kullanmaktadır. Bunlar arasında en yaygın kullanılanları yapay zekâ (AI) ve makine öğrenimi (ML)'dir. Bu teknolojiler, sigorta taleplerindeki anormal faaliyetleri tanımak için büyük veri analizini kullanır. Veri analitiği ve yapay zekâ, özellikle büyük veri işleme, anomali tespiti, risk yönetimi ve müşteri doğrulama gibi alanlarda önemli katkılar sağlamaktadır.

Bunlarla birlikte Blockchain Teknolojisi, Biyometrik Doğrulama/Kimlik Doğrulama, Gelişmiş Veri Güvenliği/Şifreleme ve sigorta taleplerindeki metinleri analiz ederek, tutarsızlıkları veya şüpheli ifadeleri tespit etmek için kullanılan doğal dil işleme (NLP) gibi teknolojiler de kullanılmaktadır.

Biz Magdeburger Sigorta olarak özellikle sigorta suistimallerini tespit ve önleme konusunda veri analitiği teknolojisini kullanarak daha hızlı, doğru ve veriye dayalı kararlar almakta ve fraud faaliyetlerini de etkin bir şekilde engellemeyi amaçlamaktayız. Anomali Tespiti ve Risk Skorlama sayesinde sahte sigorta taleplerinde veya olağandışı davranışlarda hızlı bir şekilde sapmaları tespit edip, skorlama ile  şüpheli başvuruları öncelikli olarak incelemekteyiz.

Sigorta dolandırıcılığındaki yöntemler teknolojik gelişmelere paralel olarak evrim geçirmektedir. Türkiye’de dolandırıcılık yöntemleri de giderek daha sofistike hale gelmektedir. Sahte hasar ve sahte KTT ve sağlık sigortası talepleri, kaza sonrası poliçe düzenleme, çift tazminat talepleri, sahte police talepleri ve dijital dolandırıcılık, son dönemlerde gözlemlenen dolandırıcılık yöntemleridir. Sigorta şirketlerinin sürekli olarak teknolojik altyapılarını güçlendirmeleri ve yeni dolandırıcılık yöntemlerine karşı stratejiler geliştirmeleri gerekmektedir. Burada özellikle vurgulamak istediğim bir husus var ki sahtekarlık tespitinde çalışan dikkat, bilgi ve tecrübesinin etkisini de unutmamak gerekir. Özellikle oto hasarları dışındaki taleplerde şirket çalışanları ve eksperlerin tespitleri büyük önem arzetmektedir.

Risk skorlamayı ve inceleme/araştırma hususunu sadece hasar suistimal noktasında değerlendirmemek gerekir. Ön araştırma/riziko teftiş süreçleri özellikle risk yönetimi açısından da büyük öneme sahiptir. Ön araştırma, data yönetimi vb. süreçlerini özellikle poliçe düzenlenme aşamasında olası birçok suistimali henüz gerçekleşme aşamasına dahi gelmeden başlangıçta portföyün sağlıklı yönetilmesi neticesinde önlemiş olacaktır. Bu bağlamda, sigorta sektörü suistimal konusuna yaklaşımını, vakalar ile karşılaşma sonrası tespit etme yönteminin yanında, suistimal önleme süreçlerine de odaklanarak revize etmeye başlamıştır. Biz Magdeburger Sigorta olarak datanın çok olduğu oto sigortalarında büyük veri analizi metodlarını poliçe düzenlenme aşamasında, suistimal önleyici faaliyet olarak etkin bir şekilde kullanmaktayız. Bununla brlikte oto dışı branşlarda poliçe düzenlenmeden ön araştırmalar yaparken hem teknik olarak riskin değerlendirilmesi hem de suistimal riski bakımında değerlendirilmesi titizlikle yapılmaktadır. 

Türkiye sigorta sektöründe dolandırıcılıkla mücadele için ortak veri tabanları ve paylaşımları, sektör içi iş birlikleri ve regülasyonlar giderek daha önemli hale gelmektedir. Bu bağlamda SBM bünyesinde SİSBİS (Sigorta Suistimalleri Bilgi Paylaşım Sistemi) ve SİSEB (Sigorta Sahteciliklerini Engelleme Bürosu) sigorta sektörünün suistimal ile mücadelesine destek vermek ve bu konudaki finansal kayıpları engellemek amacıyla kurulmuştur. Şirketimiz de SBM (Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi) bünyesinde “Yanlış Sigorta Uygulamaları Teknik Komitesi” kapsamında bir üye ile temsil edilmektedir. Bu uygulama ile eğitim olanakları, organize vakalar konusunda bilgi paylaşımı ve raporlama konusundaki destekleri ile suistimal ile mücadelede şirketlerin etkinliğini artırmaktadır.