Özel emeklilik sektörü 2023’te büyümesini sürdürmeyi hedefliyor
Özel emeklilik sektörü 2023’te büyümesini sürdürmeyi hedefliyor

Özel emeklilik sektörü 2023’te büyümesini sürdürmeyi hedefliyor

2022 yılını geride bırakmaya hazırlanıyoruz. Ekonomik olarak oldukça zorlu geçen hem pandemi durgunluğunun sürdüğü hem de enflasyonist ortamın hakim olduğu 2022 senesi özel emeklilik sektörü için de zorlayıcı idi. Ancak tüm olumsuzluklara karşın yeni mevzuat değişiklikleri ve yeniliklerle büyümesini sürdüren Bireysel Emeklilik Sistemi ve hayat branşı, yeni senede de büyümeye hazırlanıyor.

2023 yılı özel emeklilik sektörü için umut barındırıyor. 2022’de tüm zorluklara rağmen başarı ivmelerini koruyan özel emeklilik sektörü paydaşları, yeni yılda bir toparlanma yaşanacağını, şartların daha olumlu olacağını ve katılımcı sayılarında artış yaşanacağını öngörüyor.

2022 senesinde ekonomik kaygılar sistemin önünde önemli bir engel oluşturdu. Enflasyonist ortam katılımcıları birikimlerini bozdurmaya zorlarken, tasarruf ihtiyacının artması da BES’e girişleri hızlandırdı. Yeni mevzuat değişiklikleri ile de gücüne güç katan özel emeklilik sektörü, 2023 senesinde bu yılın karamsarlığını geride bırakmaya ve büyümesini hızlandırmayı hedefliyor.   2023 yılı Bireysel Emeklilik Sistemi algısının farklılaştığı bir yıl olacak. Katılımcıların gözünde BES’in emeklilik için para biriktirilen bir sistemken 2023’te farklı ihtiyaçlar için tasarruf yapılan bir sisteme evrilme bekleniyor. Özellikle pandeminin getirdiği ekonomik daralma ile, BES birikimleri müşteriler için bir acil destek noktası görevi görürken, bu durum sektöre olan güveni de artırdı. Ayrıca, pandeminin gölgesinde karşın 2022 yılında BES katılımcı sayıları da büyük oranda korundu. Sistemden önemli boyutlarda çıkışlar yaşanmadı. Yeni senede de büyümenin devamı bekleniyor.

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin 24 Kasım tarihli verilerine göre, BES’te katılımcıların toplam fon tutarı 369 milyar TL iken, şirketlerin katılımcı sayısı toplamı 7 milyon 783 bini aştı. Otomatik Katılım Sistemi tarafında ise, katılımcı fon tutarı 29,9 milyar TL seviyesini aşarken, buradaki katılımcı sayısı ise 6 milyon 686 bin kişiyi aşmış durumda. 

Hayat sigortalarında da 2022 yılı itibarıyla büyüme devam ediyor. Türkiye Sigorta Birliği’nin haziran ayı hayat sigortası istatistiklerine bakıldığında; Ocak ve haziran ayları arasında hayat branşında prim üretimi 12 milyar 985 milyon 185 bin 940 TL olarak gerçekleşti. Bu üretimin 15 milyon 330 bin 873 TL’si irat ödemelerinden sağlanırken, 12 milyar 969 milyon 855 bin 67 TL’si ise diğer alanlardan sağlandı. Aynı dönem verilerine göre hayat poliçe sayısı 6 milyon 446 bin 155 oldu.