Image

“Bankasürans, özellikle hayat sigortacılığı gibi bazı branşlarda son derece önemli bir kanal”

2019 yılının genel olarak zor bir yıl olması bekleniyor ve eğer bu olumsuz beklentiler gerçekleşirse bunun sektörümüze de yansımaları olacaktır.


Ancak sigorta ürünlerinin kişi ve kurumlara sağladığı teminatların önem derecelerini düşündüğümüzde, ekonomik şartlar ne olursa olsun sektörümüzün büyümeye devam edeceğini düşünüyorum. Hatta ekonomik şartların zorlaştığı ortamlarda, sigortanın öneminin daha da iyi anlaşılabileceğini, kişi ve kurumların en son tasarrufa gideceği kalemlerden birinin sigorta maliyetleri olması gerektiğine inanıyorum. Çünkü olası risklerin tazmini için ayrılabilecek kaynaklar azaldıkça, çok daha ufak primlerle güçlü sigorta şirketlerinin güvencesi altında olmak daha da önemli hale geliyor. Tabii bu biraz sigorta bilincinin toplumda artması ile de alakalı ve bu konuda son yıllarda olumlu gelişmeler gördüğümüzü söyleyebilirim. Sonuç olarak belki fiyat rekabetinin biraz arttığı, ancak genel olarak sektörel büyümenin devam ettiği bir yıl olmasını bekliyorum. 

Acentelerin özellikle belli başlı branşlardaki üstünlüklerini korumaya devam edeceklerini düşünüyorum. Uzun yıllar boyunca her türlü ekonomik dalgalanmada müşterilerinin yanında olan acenteler, 2019 yılında da aynı şekilde sigorta şirketleri ile sigortalılar arasındaki önemli konumlarıyla müşterilerine en doğru ürün ve hizmeti sunmaya devam edeceklerdir. Müşterilerin de her zamanki gibi acentelerin yönlendirmelerine olan ihtiyaçlarının ve acentelerine duyduğu güvenin aynen devam edeceğini düşünüyorum.  

Bankasürans da özellikle hayat sigortacılığı gibi bazı branşlarda son derece önemli bir kanal. Bankaların müşterileriyle olan ve uzun yıllara dayanan bağlarını, sigorta ürünlerini de kendilerine ulaştırmak için kullanmaları çok doğal. Bu kanalda belki ürün çeşitliliğin artmasını, bankalar kanalıyla farklı sigorta ürünlerinin de müşterilere sunulabileceğini düşünüyorum. Bankalar için de bankacılık dışı gelirlerin giderek önem kazandığı bir ortamda bu tip çalışmaları daha sık görebiliriz.  

2019 yılına girdiğimiz şu günlerde teknolojinin hayatımızdaki yeri yadsınamaz. Bunun doğal bir uzantısı olarak e-ticaret de giderek artmakta, insanlar hemen hemen tüm ihtiyaçlarını online olarak satın alabilmekte. Durum böyleyken, sigorta ürünlerinin de online kanallar aracılığıyla satışının artmaması beklenemez. Özellikle kapsam ve içerik olarak daha basit ve pratik sigorta ürünlerinin online satışlarında artış yaşanabilir. Bence acente, banka ve online gibi tüm kanalların yeri ayrı ve hepsi de önemli, hepsinin de daha çok büyüme potansiyeli var.