Image

“Acente dağıtım kanalının dışında ekonomik ve teknolojik gelişmeler rekabeti artıyor, yeni dağıtım kanalları ortaya çıkarıyor”

2019’da genel olarak global sigortacılık sektöründeki gelişmeler Türkiye’deki sigortacılık sektörüne de yansıyacaktır.


Ancak elbette her ülkenin kendi şartları da var. Sigortacılık, ekonomik gelişmelerden etkilenen bir sektör. Kurdaki dalgalanmalar, özellikle de Türkiye’de sigortacılığın lokomotifi durumundaki oto sigortalardaki yedek parça ve hasar maliyetlerini etkiledi. Kurun sabitlenmesi, enflasyonun beklentiler dahilinde gerçekleşmesi ve liranın değer kaybının durmasıyla, sektör büyümeyi başaracaktır. Fakat çok fazla değişkenli bir denklem olduğu için şimdiden 2019 için öngörüde bulunmak zor.   

Chubb Türkiye olarak 2018 bizim için hem teknik hem finansal karlılık anlamında iyi bir yıldı. 2019’da da bunu sürdürmek üzere yatırımlarımızı yaptık. 2019 yılında bireylere yönelik hibrit çözümler, gündelik hayatın risklerine karşı sigorta çözümü getirebilecek yeni ürünler üzerinde çalışıyoruz.

2019’da Chubb olarak 20 yılı aşkın global bir deneyime sahip olduğumuz siber risk sigortasında küçük ve orta ölçekli şirketlerin de farkındalığının artacağını düşünüyorum. Ayrıca Chubb’ın iş seyahat sigortası ve diş sağlığı sigortası da bu anlamda yatırım yapmaya devam ettiğimiz ürünler arasında. 2019 yönetici sorumluluk, yangın & mühendislik, nakliyat ve genel sorumluluk ürünlerinde global bilgi ve kapasitemizi sunacağımız bir yıl olacak.

Kesinlikle Türkiye’de sigorta acentelerinin bir ağırlığı söz konusu. Bu yıllardır böyle, ancak acente dağıtım kanalının dışında ekonomik ve teknolojik gelişmeler rekabeti artıyor, yeni dağıtım kanalları ortaya çıkarıyor. Önümüzdeki yıllarda bu yeni kanalların büyüme konusunda ciddi atılımları olacağını düşünüyorum.  Ancak acente kanalı her zaman Türkiye’de üstünlüğünü koruyacaktır.

Chubb Türkiye olarak çok uluslu kurumlardan orta ve büyük ölçekli işletmelere kadar hizmet veriyoruz.  Ağırlıklı olarak brokerlar ile çalışıyoruz, bu da aslında portföy olarak orta ve büyük ölçekli kurumsal firmaların payından kaynaklanıyor.

Bunun dışında kendi acentesi olan şirket gruplarıyla da çalışıyoruz. Ama önümüzdeki dönemde ve bu sene itibariyle özellikle yangın, mühendislik ve sorumluluk branşında faaliyet gösteren acentelerle iş birliği yapma konusunda çalışmalarımız var.

Bankasürans, sigorta sektörünün önemli satış kanallarından biri olma yolunda özellikle emeklilik ve hayat branşında oldukça büyük bir paya sahip. Bankaların elementer ürünlere olan ilgisinin attığını ve bu alanda da şubeden ve mobil uygulamalardan satış konusunda yatırımlar yapıyorlar.   

Biz de bankasürans dağıtım kanalı diş sağılığı sigortasında kullanıyoruz. 2019 da bu ağı da genişletmek üzere çalışmalarımız devam ediyor.

Dünyanın nabzını artık dijitalizasyon belirliyor. Hayatı daha yakinen takip eden, dijital platformlarda büyük bir etkisi olan nesiller geliyor.  Elbette sigortalık sektörü de bundan nasibini aldı. İnternet ve mobil teknolojiler müşterilere doğrudan ulaşılmasına olanak sağlıyor.

Türkiye, demografik yapısı ve genç nüfusu nedeniyle sigorta sektörü için ciddi bir potansiyele sahip. Bireylere ulaşabilmek ve bu bilinci oluşturabilmek önemli. Türkiye'de sigortalanmamış büyük bir nüfus duruyor. Gerçek ihtiyacı tespit edip, buna yönelik ürün çıkarıp bunu son kullanıcıya çok doğru bir şekilde aktarmamız gerekiyor.

Dünyanın en büyük halka açık sabit kıymet ve sorumluluk sigortacısı Chubb olarak dijitalleşme sürecindeyiz. Bazı operasyonlarımızı dijitalleştirirken, bir taraftan da müşterilerimizin taleplerine en iyi şekilde yanıt verecek dağıtım kanalları stratejileri üzerinde çalışıyoruz.  2019’da da müşterilerimizin ihtiyaçlarını karşılayacak inovatif ürün ve hizmetler geliştirmek ve sunmak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.