Image

''BES’te devam eden pozitif trendin 2024’te de süreceğini düşünüyoruz.''

BES’e katılımcıların ilgisi 2023’te de yüksek seyretti. Sisteme olan güven ve bilincin artmasıyla, biriken küçük tutarlar ciddi birikimlere ulaştı. Fon çeşitliliğinin artması, tercihlere uygun fonlara yatırım yapılabilmesi ve fon getirilerinin birçok yatırım aracına kıyasla tatmin edici olması sistemin büyük bir artısı.


Gönüllü BES ve OKS toplamında 17.6 milyon katılımcı %71’lik bir büyümeyle 687 milyar TL fon büyüklüğüne ulaştı. 18 yaş altı BES’te ise katılımcı sayısı %67 artarak 1 milyona yaklaştı, fon büyüklüğü ise 12 milyar TL‘ye ulaştı.

Biz de Gönüllü BES ve OKS’de önemli sonuçlar elde ettik. Yaklaşık 3 milyon katılımcının 100 milyar TL’lik fonunu yönetiyoruz. Özel sektör şirketleri arasında katılımcı sayısında liderliğimizi koruyoruz. 18 yaş altı BES’te ise katılımcı sayımız 200 bine, fon büyüklüğümüz ise %342 artışla 2.5 milyar TL’ye ulaştı. 

Hayat sigortacılığında ise her geçen yıl büyüme bir önceki yıla göre artarak devam ediyor. Geçtiğimiz yıla göre prim üretimleri sektörde %90 oranında büyüdü. Birikimli ürünlerin prim üretimleri içerisindeki payı %30’a kadar yükseldi. İlerleyen yıllarda, sektörü domine eden kredi hayat üretimlerinin yerini birikimli ürünlerin alacağını öngörüyoruz.

Kurum olarak hem kredili hem de kredisiz ürünlerde büyümeye devam ettik. Prim iadeli ürünümüzün toplam prim üretimi içerisindeki payı %20'lere yükseldi. Prim üretiminde %115 artışla 4 milyar TL’ye ulaştık.

Özetle; 2023 sektör açısından verimliydi. Aynı zamanda hem Cumhuriyetimizin hem de sigortacılığın 100. BES’in de 20. yılını kutladığı çok önemli kilometre taşlarını geçtiğimiz bir yıldı.

BES’te devam eden pozitif trendin 2024’te de süreceğini düşünüyoruz. Hatta kredi almak için BES birikiminin teminat olarak gösterilebileceği BES Temlik projesi, acil nakit ihtiyacı halinde birikimin tamamını bozmadan bir kısmının çekilebileceği Kısmi Çekiş gibi düzenlemelerle bu trendin daha da hızlanmasını bekliyoruz.

Bunlarla beraber emeklilikte çalışma dönemindeki yaşam standartlarının korunması amaçlayan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin 2024 Orta Vadeli Programda gelmesiyle sistemde bambaşka bir ritmin yakalanması, büyümenin hızlanması kaçınılmaz.

Bir yandan BES fon türleri katılımcıların birikimleri için daha fazla katma değer üretecek şekilde yeniden tasarlanıyor. Devlet katkısı getirilerinin artırılması, kesintilerin sadeleştirilmesini amaçlayan düzenlemelerle BES’in cazibesi artmaya devam edecek.

Hayat sigortacılığında ise ürünün alındığı kanalda da değişimler olmaya devam edecek. Müşteri nerede olursa olsun istediği ürünü dijitalden de çok kolay bir şekilde alıyor ve herhangi bir risk durumunda da taleplerini daha hızlı iletiyor. Bunun dağıtım kanalları üzerinde pozitif bir etkisi var.  Bankasürans dijital kanalları sayesinde müşteriler ürünlere kolay ulaşabiliyor. Geleneksel satış kanalları olan acenteler de sigorta şirketlerinin artan dijital imkânları sayesinde daha pratik ve verimli hizmet verebiliyor.

Kurum olarak her zaman odağımızda dijitalleşme var. Müşterimiz olmak isteyen herkes, BES ve Çocuklara BES sözleşmesini şubeye gitmeye veya müşteri temsilcilerimizle görüşmeye gerek duymadan Garanti BBVA dijital kanallarından kolayca başlatabiliyor. 2023’te 100 binden fazla BES sözleşmesinin satışını dijitalden gerçekleştirdik. Dijital satış alanında %51’lik pazar payıyla sektörde lideriz. 2024’te müşterilerimizin Garanti BBVA Mobil’den avantajlı bir şekilde kendilerine ve çocuklarına BES sözleşmesi oluşturması için başlattığımız ve çok talep gören kampanyalarımıza devam edeceğiz. Müşterilerimiz ayda sadece 250 TL’ye BES başlatabilecek dileyenler ise ayda 1.000 TL ödemeli BES başlatarak birikimlerine ek 1.000 TL ek faydadan yararlanabilecek. Bu uçtan uca dijital satış deneyimini hayat ve sağlık sigortası ürünlerimiz için de tek tuşla ulaşılabilir hale getirmek üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz.

Bizim için çok önemli bir diğer konu da şimdiden 50 bini aşkın müşterimizin 5 milyar TL’den fazla birikimini yönettiğimiz Otomatik Fon Koçu’nun yaygınlaşması. Yüksek ilgi gören bu hizmetimizi yeni yılda da daha çok müşterimizle buluşturmayı hedefliyoruz.

Hayat sigortacılığında ise bankasürans ve acente kanallarımızı daha etkili bir şekilde kullanmayı planlıyoruz. Odağımızda; prim iadeli hayat, grup hayat, garantör sigortaları, bireysel ve grup tamamlayıcı sağlık sigortaları olacak. Bu ürünler özelinde planladığımız değişiklikleri tamamlayarak müşterilerimizin daha çok ihtiyacını, ulaşabilecekleri tüm kanallardan karşılamayı hedefliyoruz.

Yeni yılla birlikte özellikle yeni sigorta ürünlerini odağımıza alacağımızı söyleyebilirim. Sağlık sigortasını pahalı bulan ama kendini jinekolojik kanser türleri, meme ve tiroit kanseri gibi ciddi hastalıklara karşı güvence altına almak isteyen kadınlar için Kritik Kadın Hastalıkları Sigortası’nı bir örnek olarak verebilirim. Sektöre kıyasla uygun prim ve çeşitli ödeme imkânlarıyla sunduğumuz bu sigortadan daha çok kadının faydalanmasını teşvik etmek amacıyla ilk yıla özel mamografi ve mamografi sonucu doktor değerlendirmesi de biz hediye ediyoruz.

Bir diğer odak ürünümüz; Kritik Hastalıklar Sigortası. Bu sigortayla kanser, kalp krizi, felç gibi tedavileri uzun ve oldukça maliyetli olan kritik hastalıklara, karşı güvence sağlamayı hedefliyoruz. Prim ve teminat tutarı açısından farklı paket seçenekleri sunarak ürünümüzü daha da ulaşılabilir kılıyoruz. Bunların yanı sıra pakete göre ücretsiz diş bakımı ve check-up gibi ek avantajlar sağlıyoruz.