Image

''Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işveren katkısı ile tamamlayıcı bir emeklilik sistemine dönüşmesiyle BES’in tam anlamıyla tabana yayılması ve sürdürülebilir büyümesi sağlanabilir.''

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin verilerine göre; Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) katılımcı sayısı 9 milyona yaklaşırken devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğü ise 685 milyar lirayı aştı.


22 Aralık 2023 itibarıyla sektör performansına baktığımızda; BES’in devlet katkısı dâhil 685 milyar TL fon büyüklüğü; 8,7 milyon katılımcı ve 10,6 milyon toplam sözleşme sayısına ulaştığını görüyoruz. MetLife olarak 256 bin katılımcımız ile devlet katkısı dâhil yaklaşık 9,2 milyar TL fon büyüklüğümüz bulunuyor.

BES’in son yıllardaki lokomotifi olarak adlandırılan 18 yaş altında ise kısa sürede çok hızlı bir büyüme kaydedildi ve sözleşme sayısı 1 milyonu aştı. Elde ettiğimiz sonuçları değerlendirdiğimizde hem sektörel olarak hem de MetLife Türkiye özelinde 2023’ü başarılı bir şekilde geride bıraktığımızı ifade edebiliriz.

Türkiye Sigorta Birliği’nin verilerine göre; hayat sigortası branşında ise Kasım ayı sonuçlarında sektör bir önceki yılın aynı dönemine göre %89 büyürken; biz de MetLife Türkiye olarak %64 büyüdük ve 2.951 milyon TL prim üretimi gerçekleştirdik. Ayrıca 2023 Kasım sonu rakamlarına göre hayat ve ferdi kaza branşında da pazar %88 büyürken, geçen yılın aynı dönemine göre MetLife olarak %68 oranında büyüme gerçekleştirdik. 3.784 milyon TL prim üretimi ile %7,2 pazar payına sahibiz.

Son dönemde yaşanan dijital gelişmeler, sektörde önemli bir dönüşümü beraberinde getirdi. Dijitalleşme, gün geçtikçe finansal hizmetlere erişimi daha da kolaylaştırdı ve teknolojinin gelişmesiyle geçmişte edindiğimiz birçok alışkanlığı da geride bıraktık. Özellikleri artmaya devam eden mobil uygulamalar, online platformlar ve yapay zekâ gibi teknolojik gelişmeler, müşterilere daha iyi hizmet sunma ve süreçleri optimize etme imkânı sağladı. Bu da müşterilere daha şeffaf, erişilebilir ve kişiselleştirilmiş bir deneyim sunulmasına olanak tanıdı.

Müşteriye daha fazla değer sunabilmek adına FinTech şirketlerinin, teknoloji sağlayıcıları ve diğer sektör temsilcileri ile yaptıkları çeşitli iş birlikleri ve kurulan ortaklıkların artması da dijital dönüşümü hızlandırdı. Biz de MetLife Türkiye olarak dijital kanallardaki varlığımızı artırma stratejimizin bir parçası olarak müşterilerimiz için tasarladığımız yenilikçi çözümlerimizi yine en yenilikçi, kullanıcı dostu kanallar üzerinden onlara ulaştırmaya odaklanıyoruz. Bu doğrultuda son olarak geçtiğimiz yıl Papara Sigorta ve SigortamJet ile önemli iş birliklerine imza attık. MetLife olarak her zamanki gibi iş süreçlerimizde odağımıza insanı alarak müşterilerimizin beklenti ve ihtiyaçları doğrultusunda çalışmalarımıza yön vererek; sosyal ve çevresel konular arasındaki ayrılmaz bağın farkındalığıyla hareket ettik. Bu kapsamda ise geçtiğimiz yıl SPK tarafından onaylanan sürdürülebilirlik ve teknoloji fonlarımızla katılımcılarımıza yeni yatırım imkânları sağladık.

Bildiğiniz gibi bireysel emeklilik kanununda yer alan kısmi çıkış konusu yönetmelik olmadığı için uygulanamıyordu. 26 Eylül 2023 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Bireysel Emeklilik Sistemi’nde kısmen ödeme hakkındaki yönetmeliğin 26 Mart 2024 itibarıyla yürürlüğe girecek olmasıyla birlikte 2024 yılının BES’in daha çok konuşulacağı bir yıl olacağını öngörüyoruz.

Ayrıca, 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda yükseköğretim kurumlarına kayıtlı 25 yaş altındaki gençlerin BES’e katılımlarını ve sistemde kalmalarını teşvik edecek uygulamaların hayata geçirilmesi planlanıyor. Uygulamaya dönük model önerileri konusunda çalışmalar halihazırda devam ediyor. Bunun yanı sıra yine 2024 yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda otomatik katılım sisteminin, işveren katkısını da içeren ikinci basamak emeklilik sistemine dönüşeceği tamamlayıcı emeklilik sisteminin kurulacağı ve fon çeşitliliğinin katılımcıların risk algısı ve tercihlerine göre çeşitlendirileceği ifade ediliyor. Tamamlayıcı emeklilik sistemi ile çalışanların daha geniş bir fon evreninden tercih yapması ve sistemde daha uzun süre kalması hedefleniyor. Ayrıca, Otomatik Katılım Sistemi’nin (OKS) işveren katkısı ile tamamlayıcı bir emeklilik sistemine dönüşmesiyle BES’in tam anlamıyla tabana yayılması ve sürdürülebilir büyümesi de sağlanabilir.

Türkiye Sigorta Birliği tarafından yapılan son açıklamada da BES'te sektör olarak toplam fon büyüklüğü hedefinin 2024 ilk yarısı için 1 trilyon lira, 2024 yıl sonunda ise 1,3 trilyon lira olarak öngörüldüğü vurgulanmıştı. Cumhuriyetimizin 100. yılında 20. yaşını dolduran BES için getirilebilecek bu yeni yasal düzenlemelerle birlikte mevcut rakamların çok daha yukarılara taşınabileceğine inanıyoruz.

 

MetLife Türkiye olarak dijital dönüşümün takipçisi değil, öncüsü olma hedefiyle çalışıyoruz. Şimdiye kadar olduğu gibi yeni yılda da dijitalleşmeyi merkeze alan bakış açımızla teknoloji yatırımlarına ağırlık vererek müşterilerimizin beklentilerine daha hızlı ve çevik yanıt vermeye, müşteri memnuniyetini odak noktamızda tutmaya ve mevcut ürün ve hizmetlerimizi iyileştirmek için çalışmaya devam edeceğiz. Bu süreçte en önemli yaklaşımımız ise kullanıcı dostu, erişilebilir ve müşterilerimizin hayatlarına değer katacak yenilikler yaratmak olacak.

Dijitalleşme, yeni finansal ürün ve hizmetlerin ortaya çıkmasına da zemin hazırlıyor. Artık, algoritmalar ve yapay zekâ, bireylerin finansal durumlarına özel çözümler ve öneriler sunabiliyor. Yeni teknolojilerin kullanımı arttıkça, kullanıcı deneyiminin zenginleşeceğini ve bireylerin ihtiyaçlarına daha iyi cevap veren finansal planlamaların yapılacağını öngörüyoruz. Yapay zeka destekli yeni dijital çözümlerimizi yakın zamanda faaliyete geçireceğiz. Değişen ihtiyaçlara göre hayata geçirilecek yeni ürünlerle sektörde öncülük etmeye odaklanacağımızı söyleyebilirim.

metlife.com.tr üzerinde yer alan dijital satış platformumuz MetLife Hızlaal üzerinden Bireysel Emeklilik ürünlerimizden 18 yaş altı gençler için İlk BES’im ve diğer emeklilik planlarımız kolayca satın alınabiliyor. Gelecek dönemde dijital satış platformumuzdaki ürün çeşitliliğini artırarak, müşterilerimize cazip teklifler sunmaya devam edeceğiz. Mevcutta müşterilerimizin kullanımında olan mobil uygulamamız MetLife Cepte’yi de geliştirme konusunda önemli adımlar atmayı sürdüreceğiz. Ayrıca müşteri sadakat programımız MetLife Benimle’ye yatırım yapmaya devam ediyoruz.