Image

''Yeni düzenlemeler ile uygulanmaya başlayacak avans çekme hakkı ve Türkiye’ye özgü bir model olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin uygulamaya alınması, üniversitelerde okuyan 25 yaş altı gençler için özel BES uygulaması, engellilere yönelik özel emeklilik uygulaması gibi yeniliklerle BES’in yeni senede önemli bir gündem maddesi olacağını söyleyebiliriz.''

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) verilerine göre; Eylül 2023 itibarıyla sigorta sektörünün prim üretimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 123 artışla 328,5 milyar liraya ulaştı. Bunun 289 milyar lirasını hayat dışı, 39,5 milyar lirasını ise hayat branşı oluşturuyor. Bu yıl, ülkemizdeki 20. yaşını kutlayan BES ve Otomatik Katılım Sistemi'nde (OKS) ise toplam katılımcı sayısı 16 milyona yaklaşırken devlet katkısı dahil toplam fon büyüklüğü 726 milyar lirayı aştı.


2022 ve 2023 yıllarında sektörü en çok zorlayan olgu hızlı yükselen ve öngörülemeyen enflasyon ve kurlara bağlı olarak artan maliyetler oldu. Bunun fiyatlara yansımasını 2023 yılı içerisinde gördük. Tüm bunlara rağmen sektör, sigortalı adedi anlamında büyümesini sürdürdü. Hayat branşı 2023 yılında Eylül 2023 itibari ile bir önceki yılın aynı dönemine göre 92% büyüyerek enflasyonun üzerinde bir performans gösterdi. Şirketimiz özelinde değerlendirdiğimizde ise, Haziran 2023 itibarıyla QNB Sigorta olarak devam ettiğimiz yolculuğumuzda, “Bugün, Bugünü Yaşa” söylemimizle müşterilerimizin gelecek endişelerinden uzaklaşarak her anlarını doyasıya yaşamalarını hedeflediğimiz yeni bir sigortacılık anlayışı benimsedik. Bu anlayışla imza attığımız çalışmalarımız ile 2023 yılının ilk 9 aylık verilerine göre; bankasürans sigortacılığı kapsamında Hayat ve Ferdi Kaza branşlarında %9.5 pazar payı ile sektör sıralamasında 4. özel sigorta şirketi olduk. Hayat ve ferdi kaza branşlarında 456 milyar TL’ye varan teminat güvencemizle, 2023 yılının ilk 9 ayında 9,003 adet müşterimize hayat ve ferdi kaza ürünümüz kapsamında tazminat ödemesi gerçekleştirdik.

QNB Sigorta olarak Bireysel Emeklilik Sisteminde sunduğumuz fonların güçlü performansları ile öne çıktığımız bir yıl geçirdik. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği’nin (TSPB) düzenlediği Altın Boğa Ödülleri’nde 2 fonumuz 2022 yılı emeklilik yatırım fonları getiri lideri ödülüne layık görüldü. 2023’ün 10 aylık verilerine göre EGM’nin belirlediği 21 adet performans kıstas grubunda 3 Bireysel Emeklilik fonumuz 1. sırada, 4 fonumuz ise 2. sırada yer aldı.

Birikim sistemi olarak 20 yıl önce ülkemizde uygulamaya giren BES, bugün hem tasarruf hem de önemli bir yatırım aracı haline geldi. Zaman içinde bireysel beklentiler değişirken, sigorta ürünleri de aynı şekilde değişmeye ve gelişmeye devam ediyor. Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile 1 Ocak itibarıyla Bireysel Emeklilik Sistemi’nde gerçekleşecek bazı değişikliklerin bireysel emeklilik sistemine olan ilgiyi daha da artıracağını öngörüyoruz.

Yeni düzenlemeler ile uygulanmaya başlayacak avans çekme hakkı ve Türkiye’ye özgü bir model olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin uygulamaya alınması, üniversitelerde okuyan 25 yaş altı gençler için özel BES uygulaması, engellilere yönelik özel emeklilik uygulaması gibi yeniliklerle BES’in yeni senede önemli bir gündem maddesi olacağını söyleyebiliriz.

QNB Sigorta olarak, QNB Finansbank’ın %100 iştiraki olmamızla beraber sektördeki gücümüzü artırmaya devam ediyoruz. Öncelikle, her adımımızın merkezine önce “insanı” konumlandırıyoruz ve bu bağlamda müşterilerimize en iyi hizmeti vererek ve iş/kanal ortaklıklarımızı derinleştirerek büyümeyi hedefliyoruz. Değişen ihtiyaçlara adapte olmak adına yeni ürün ve hizmet geliştirirken, özellikle mevcut kanallarımızı daha verimli hale getirerek, kredi bağlantılı büyümemizin yanı sıra, kredi bağlantısız ürünlere de odaklanmaya devam edeceğiz.

Önümüzdeki yıl, inovasyon odaklı çalışmalarımızı, dijitalleşme yatırımlarımızı ve iş birliklerimizi arttırarak güçlenmeye devam edeceğiz. 2024’ün müşterilerimize direkt ulaşacağımız kanalların öne çıktığı bir yıl olacağına inanıyoruz. Mükemmel müşteri deneyimi yolculuğu sunuyor olmak başlıca hedeflerimizden biri. Mobil uygulamamızda devamlı olarak geliştirmeler yaparak bu hedefimize doğru emin adımlarla yürüyoruz. Uygulamamız ile müşterilerimize 7/24 kesintisiz hizmet sunuyor, pratik bir şekilde işlemlerini yapabilmeleri için özenle çalışıyoruz. Müşterilerimize doğru kanalda doğru teklifi sunmak ve güçlü dağıtım kanallarımızı çeşitlendirmek en önemli hedeflerimiz arasında yer alıyor.