Image

''“Bireysel emeklilik sektörünün sıcak gündeminde kısmi çıkış ve temlik uygulamaları bulunuyor.''

Salgın ve sonrasında 6 Şubat 2023 tarihinde yaşadığımız deprem felaketinin, tasarruf ve koruma ürünlerine ilişkin farkındalığı yükselttiğini görüyoruz. Bireysel emeklilik ve hayat sigortası ürünlerinin, bireylerin yaşamlarındaki öncelik sıralamasında kendine daha üst sıralarda yer bulduğunu ifade edebiliriz.


Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), bu yıl da hızlı büyümesine devam etti. Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından yayımlanan 22 Aralık 2023 tarihli verilere göre, gönüllü bireysel emeklilik ve otomatik katılım toplamından oluşan BES’te katılımcı sayısı 18 milyona ulaştı. Bu kategoride sene başından itibaren yüzde 11,4 oranında bir büyüme sağlandı. Aynı tarih itibarıyla, devlet katkısı dahil fon büyüklüğü tutarı da sene başından bu yana 303 milyar TL tutarında artarak yüzde 70 oranında büyüdü ve 737 milyar TL’ye ulaştı.

Hayat sigortası branşında, risk farkındalığı ve geleceğe dair finansal süreklilik kaygısının hem risk teminatı sağlayan kredi bağlantılı ve bağımsız hayat sigortası ürünleri hem de birikim özelliği olan ürünler açısından destekleyici etkisi izlendi. Hayat sigortası sektörü 2023 yılında hızlı büyümesine devam etti. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) tarafından açıklanan Kasım 2023 tarihli verilere göre sektörün toplam prim tutarı 50 milyar TL olarak gerçekleşti, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 87,1 oranında artış yaşandı.

Sektörün öncü şirketi olarak faaliyet gösterdiğimiz branşlarda gelişimimizi sürdürerek başarılı bir dönemi geride bıraktık. Güncel verilere göre BES toplam katılımcı sayısında sektörün üzerinde bir büyüme performansı sergiledik. Gönüllü bireysel emeklilikte özel emeklilik şirketleri arasında lider konumda bulunuyoruz. Bunun yanı sıra 7 milyar TL’ye ulaşan OKS fon büyüklüğü tutarımız ile bu kategoride özel sermayeli şirketler arasındaki liderliğimizi sürdürüyoruz. Hayat sigortası branşında ise Kasım 2023 verilerine göre şirketimizin toplam prim tutarı 6,2 milyar TL olarak gerçekleşti, prim üretimimizi geçen yılın aynı dönemine göre 2 katından fazla artırdık.  Ek olarak, bağımsız hayat sigortası prim üretiminde özel emeklilik şirketleri arasında lider pozisyonumuzu koruduk.

2023 yılı için BES ve hayat sigortası branşlarında geldiğimiz noktadan ve ulaştığımız başarılardan memnunum. Yeni satışın artırılmasının yanı sıra satış sonrası memnuniyetin de sağlanması, müşterilerimizin şirketimizden hizmet alırken ürünleriyle ilgili işlemleri self servis gerçekleştirebilmeleri adına teknolojik gelişime odaklanılması ve sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda hareket ederek dünya ve çevremize yönelik görevlerimizin yerine getirilmesi 2023 yılında üzerinde durduğumuz ana başlıklar oldu.

Sistemin büyümesi, tabana yayılması ve devamlılığı adına yeni uygulamalar geliştirilmeye devam ediyor. Bireysel emeklilik sektörünün sıcak gündeminde kısmi çıkış ve temlik uygulamaları bulunuyor. Sistemde belli birikim ve süre koşullarını tamamlayan katılımcılar, konut alımı, evlilik, eğitim gibi durumlarda ihtiyaç halinde bireysel emeklilik hesaplarını sonlandırmadan birikimlerinin yüzde 50’sini alarak sistemden kısmi çıkış yapabilecekler. BES katılımcıları bu hakkı 2024 yılının mart ayının sonunda kullanmaya başlayabilecekler. BES birikimlerini teminat olarak kabul edecek tüm kredi kuruluşları, alacağın devri işlemlerinde katılımcıların birikimlerini artık bu fona devredecek. Bu yeniliğin de ocak ayında hayata geçmesi bekleniyor.

 

Bunun yanı sıra, otomatik katılımın Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne (TES) dönüştürülmesi konusunda da hem SEDDK hem de emeklilik şirketleri uzun süredir hazırlıklarına devam ediyor, 2024 yılındaki gündem maddelerimizden biri de bu olacak. Hayata geçirilecek modelde sistemden çıkış oranlarını azaltmaya yönelik aksiyonların alınması ve gerek devlet gerekse işverenler tarafından verilecek bazı teşvik unsurlarının yer alması planlanıyor. Otomatik katılım kapsamında tasarruf eden 9,3 milyon kişi var. TES ile bu rakamları çok daha yükseğe çıkartabileceğimizi ve ülkemizin sosyal güvenlik sistemine, ekonomik istikrara ve vatandaşların sosyal refahına eşsiz katkı sağlayabileceğimizi değerlendiriyoruz.

Bu sene de bireysel emeklilik ve hayat sigortası pazarlarında sahip olduğumuz güçlü pozisyonumuzu korumak için müşteri devamlılığının sağlanmasına yönelik aksiyonlar alırken, sürekli olarak çeşitlendirdiğimiz ürün yelpazemiz ile yeni müşteri kazanımı faaliyetlerimize hız kazandırmaya devam edeceğiz. Hem ülkemizde hem de dünyadaki eğilimleri takip ederek, müşterilerin ihtiyaç ve beklentilerindeki değişikliklere cevap verecek yeni ürün ve hizmetler geliştirmeyi sürdüreceğiz. Verimliliği yüksek satış kanallarımızı giderek daha da güçlendirmek için faaliyetlerimize kesintisiz şekilde devam edecek ve dijital kanallardan sunduğumuz ürün çeşitliliği ve sayısını artırarak dijital yetkinliğe sahip lider şirketler arasında yer almayı sürdüreceğiz. Farklı sektörlerdeki firmalar ve ekosistemler ile iş birliği yaparak dijital kanallarımızın verimliliğini artırmayı ve kanal çeşitliliğimizi zenginleştirmeyi hedefliyoruz.

İlaveten, faaliyet gösterdiğimiz sektörlerin sıcak gündeminde müşteriler lehine gelişmeler içeren yeni mevzuat düzenlemeleri bulunuyor. Bu yıl odaklanacağımız başlıklardan biri de bu mevzuat düzenlemelerine hızlıca uyum sağlamak olacak.