Image

“Anadolu Sigorta olarak, toplumsal cinsiyet eşitliğinin öncelikle bir insan hakkı olduğunu düşünüyoruz”

Anadolu Sigorta olarak, toplumsal cinsiyet eşitliğinin öncelikle bir insan hakkı olduğunu düşünüyoruz. Bu doğrultuda da daima eşitliği savunan bir vizyonla, toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesinde sorumluluk üstlenmeye devam ediyoruz. Gerek ulusal gerek uluslararası platformlarda şirketimizin toplumsal cinsiyet eşitliği ilkesine bağlılığını ve bu ilke temelinde harekete geçme kararlığını; çalışanlarımıza ve tüm paydaşlarımıza anlatmaya çalışıyoruz.


Kadınların çalışma yaşamının her aşamasında yer alabilmesi, daha adil ve istikrarlı toplumların temel gereksinimlerinden biri olarak biliniyor. Kalkınma, sürdürülebilirlik ve insan hakları alanlarındaki uluslararası hedeflere ulaşma yolunda toplumsal cinsiyet eşitliği, gelişme kaydetmemiz gereken en önemli kilometre taşları arasında bulunuyor. Bu doğrultuda faaliyetlerimizi sürdürüyor, fırsat eşitliği konusunda emin adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz.

Toplumsal cinsiyet eşitliği alanında öncelikle kadın istihdamını artırmayı ve kadın çalışanlarımızın kariyerleri boyunca gelişimlerine sürekli destek olmayı hedefliyoruz. 2020 yılında kadın çalışan oranımızı yüzde 51’e ulaştırdık.

Kadın oranına ek olarak yönetim ekiplerimizde kadınların daha fazla temsil edilmesine de önem veriyoruz. 2020 yılında üst ve orta kademe yöneticilerimizin yüzde 43’ünü kadın yöneticiler oluşturdu. Arya Kadın Yatırım Platformu ile yaptığımız iş birliği kapsamında kadınların iş hayatında ve sosyal yaşamda destekçisi olmayı sürdürüyoruz. Arya iletişim ağında bulunan girişimcilere, yatırımcılara ve üyelere özel, sigortacılık ile ilgili interaktif online eğitimler vermeye başladık. Ayrıca Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi ve UN Women’ın ortaklığındaki “Kadının Güçlenmesi Prensipleri”nin imzacısı olduk. Bu taahhütname ile uluslararası çalışma ve insan hakları standartları uyarınca, işletmelerin toplumsal cinsiyet eşitliği ve kadınların güçlenmesinde bir payı ve sorumluluğu olduğunu kabul ederek, bu alandaki adımlarımızı küresel standartlara göre atmaya başladık.

“Eşitlik dilde başlar” diyerek, önce bireysel olarak günlük dilimizde, ardından ise bu konuda hepimizin kendi iş yapış biçimlerinde ve kurumumuzun iletişim dilinde nasıl daha farklı olabileceğimizi değerlendiriyoruz.

Geçtiğimiz günlerde, kadınların iş ve sosyal yaşamlarında desteklenip, güçlenmesine yönelik çalışmalarımıza bir yenisini daha ekledik. İş dünyasında kadınların temsilini ve liderliğini artırmak için UN Global Compact’ın hayata geçirdiği Target Gender Equality (Hedef Toplumsal Cinsiyet Eşitliği) programına katıldık. 2021-2022 döneminde Türkiye’den 24 şirketin katıldığı program kapsamında, kadın işletme sahiplerinin şirket harcamalarından aldığı paydan, üst yönetim kademelerindeki kadın lider sayısına kadar, şirketlerin eşitliğe yönelik hedefler belirlenmesine ve bunlara ulaşılmasına yönelik çalışmalar yapılacak.

Türkiye’de birçok sektörde olduğu gibi sigorta sektöründe de toplumsal cinsiyet eşitliği konusuna gösterilen hassasiyetin arttığını gözlemliyoruz. Artan farkındalık bilinciyle birlikte çok değerli somut adımlar atıldığına da şahit oluyoruz. Ancak sürdürülebilir kalkınma yolunda adımlarımızı hızlandırmak ve refah seviyesi yüksek bir toplum haline gelebilmemiz için, toplumsal cinsiyet eşitliğini en hızlı şekilde sağlayarak, kadınların güçlenmesi için eşit fırsatlar yaratmayı sürdürmeliyiz. Bu noktada daha fazla ulusal ve global platformlarla iş birlikleri gerçekleştirmek ve mevcut çalışmaları artırmak önem taşıyor. Cinsiyet eşitliğinin sağlanmasıyla sektörümüzdeki büyüme ivmesinin üst seviyelere taşınacağına, dolaylı olarak da ülkemize katma değer sağlayarak, sektör olarak bugün olduğundan çok daha fazla başarıya imza atacağımıza inanıyoruz.