Image

''18 yaş altı BES’te katılımcı sayımız %36’lık artışla 179 bine, fon büyüklüğümüz %243 artışla sektöre göre daha çok büyüyerek 1.9 milyar TL’ye ulaştı.''

Katılımcıların BES’e ilgisinin yüksek seyrettiğini görüyoruz. Bireylerin büyük küçük fark etmeksizin sisteme düzenli veya ek ödeme yapmayı tercih etmesi sisteme olan güvenlerinin bir göstergesi.


2023’ün ilk 9 ayında Gönüllü BES ve OKS toplamında 17.6 milyon katılımcıya ve 670 milyar TL fon büyüklüğüne ulaşıldı. Böylece katılımcı sayısında 2022 sonuna göre %9, fon büyüklüğünde ise %54’lük bir büyüme gerçekleşti.

Son yıllarda sektördeki en önemli gelişme olan ve çok yakından takip edilen 18 yaş altı BES’te ise katılımcı sayısı yılın ilk 9 ayında %50 artarak 892 bine, fon büyüklüğü %208 artarak 9.2 milyar TL‘ye ulaştı. Yetişkinler artık kendilerinden önce çocuklarına hatta torunlarına BES yaptırarak onların emeklilik haklarını bugünden başlatıyor. 23 milyonun üzerinde 18 yaş altı nüfusa sahip bir ülkeyiz. Dolayısıyla burada hala büyük bir potansiyel var ve daha yolun çok başında olduğumuzu söyleyebiliriz.

Şirket olarak 2023’ün ilk 9 ayında Gönüllü BES ve OKS’de önemli sonuçlar elde ettik. Eylül sonu itibarıyla 2.9 milyon katılımcının 91,5 milyar TL’lik fonunu yönetiyoruz. Bu dönemde katılımcı sayısında %10, fon büyüklüğünde ise %58’lük bir büyüme sağladık. Özel sektör şirketleri arasında katılımcı sayısında liderliğimizi koruyoruz. 18 yaş altı BES’te katılımcı sayımız %36’lık artışla 179 bine, fon  büyüklüğümüz %243 artışla sektöre göre daha çok büyüyerek 1.9 milyar TL’ye ulaştı. Bu yıl şirketimiz açısından en önemli gelişme dijitalleşme alanında yaşandı. 2023’ün başından bugüne sadece dijital kanallarımızdan 76.670 BES sözleşmesi sattık. Bu yıl aramıza katılan müşterilerimizin %40’tan fazlası BES sözleşmesini dijital kanallardan almayı tercih etti ve bunu her gün bankacılık işlemlerini gerçekleştirdiği dijital kanallardan sadece 4 adımda kolaylıkla yapabildiler. Kendilerine, cocuğuna veya torununa ayda sadece 100 TL ödemeyle emeklilik hakkı başlattılar. Müşterilerimize sağladığımız bu kolaylıklara ve paralel olarak BES’te dijital satış alanında %51’lik pazar payıyla sektörün lideri olduğumuzu memnuniyetle söyleyebilirim.

Yılın sonuna yaklaştığımız bugünlerde daha çok müşterimizin Garanti BBVA Mobil’den avantajlı bir şekilde kendilerine ve çocuklarına BES sözleşmesi oluşturması için başlattığımız ve çok talep gören kampanyamıza da devam edeceğiz. Yılın son çeyreğinde odağımızda olacak iki konu; katılımcılarımızın BES ile daha çok biriktirip daha çok getiri elde etmesini sağlamak.

Her zaman bahsediyoruz, BES’in hiçbir yatırım aracında bulunmayan iki önemli gücü var. Devlet katkısı ve fon getirisi. %30 devlet katkısıyla katılımcıların birikimlerine yatırdıkları her 1.000 TL 1.300 TL oluyor. Katılımcılar birikimlerini piyasa gelişmelerine uygun şekilde yönetip, fon dağılım değişikliklerini yaparsa iyi bir getiri seviyesine ulaşabiliyor. Katılımcılar devlet katkısından maksimum düzeyde faydalanmak istiyor. Hatta birçok katılımcı maksimum devlet katkısını hak ettikten sonra da sisteme para yatırmaya devam ediyor. Böylece yatırdıkları fazla tutarlar için bir sonraki senenin devlet katkısından faydalanabiliyorlar. Buna dikkat eden katılımcıların birikimine düzenli ödeme yapma ve eline toplu para geçtiğinde bunu BES’te değerlendirme motivasyonlarının yüksek olduğunu görüyoruz.

Fonları yönetme ve getiri sağlamak için uzun yıllardır sunduğumuz ve geçtiğimiz sene yenilediğimiz Otomatik Fon Koçu ile müşterilerimizi piyasada yaşanacak her değişikliği takip etme, yorumlama ve doğru fon dağılım değişikliğini yapabilmek için vakit ayırma zahmetinden  kurtarıyoruz. Böylece müşterilerimiz efor sarfetmeden birikimlerini optimum getiri hedefiyle yönetebiliyor. Şimdiden 47 binden fazla müşterimizin 5 milyar TL’lik birikimini Otomatik Fon Koçu’yla yönetiyoruz. Yüksek ilgi gören bu hizmetimizi daha çok müşteriyle buluşturmayı hedefliyoruz.

Bu hedeflerimizi gerçekleştirmek için 2023 yılında yepyeni bir hizmet modeli hayata geçirdik. Müşterilerimizin BES birikimleri, aileleri ve sevdikleri için ihtiyaç duyabilecekleri tüm güvence ürünleri hakkında tek elden finansal danışmanlarımızla çözüm sunuyoruz. Böylece müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerine uygun çözümler üreterek, tecrübeli ve uzman kadromuzla kişiye özel yatırım danışmanlığı sunuyoruz. Bu danışmanlıkla müşterilerimizin BES birikimleri için hem devlet katkısı hem de fon getirisi açısından maksimum faydayı elde etmesini amaçlıyoruz. Müşterilerimiz kendilerine ve sevdiklerine iyi bakmak için BES birikimlerinden, sağlık sigortasına; fon yönetiminden ailelerine özel birikim seçeneklerine kadar tüm konularda sorularına cevap bulabiliyor.