Image

''MetLife Türkiye olarak BES’te devlet katkısı dahil yaklaşık 9 milyar TL fon büyüklüğüne 247 bin katılımcı ile ulaştık.''

Emeklilik Gözetim Merkezi’nin (EGM) açıkladığı 13 Ekim 2023 verilerine göre BES’teki toplam fon büyüklüğünün 630 milyar liraya ulaştığını görüyoruz. Toplam fon büyüklüğünün yaklaşık 554 milyar lirası katılımcılardan gelirken, sistemdeki devlet katkısı da 75 milyar lirayı aştı. BES sistemindeki toplam katılımcı sayısı ise artış göstererek 8 milyon 453 bin kişiyi buldu.


Tasarruf araçları içinde önemli bir yere sahip olan BES’in tercih edilme oranı giderek artıyor. Son yıllarda yapılan birçok önemli mevzuatsal düzenleme, sektörün büyümesine ciddi oranda katkı sağlayarak bu büyük başarı hikayesini yarattı.

Bireysel Emeklilik Kanunu’nda yapılan değişiklikle birlikte 18 yaş altı genç ve çocukların kapsama alınması, Bireysel Emeklilik Fon Alım Satım (BEFAS) platformunun uygulamaya açılması, devlet katkısı teşviğinin %25’ten %30’a yükseltilmesi, otomatik katılım sistemi, fon dağılımı değişiklik hakkının artırılması, kısmi çekiş hakkının hayata geçecek olması ve gelecek dönemde bankalardan kredi kullanırken BES’teki devlet katkısı hariç birikimlerin teminat olarak gösterilebilmesi, yapılan düzenlemeler arasında en öne çıkan teşvikler arasında yer alıyor.

Ancak bu yıl özelinde EYT’nin, BES’e olan talebi ciddi oranda artırdığını söyleyebiliriz. EYT kapsamında emekli olup da çalışmaya devam eden kişiler de emeklilik birikimlerini Bireysel Emeklilik Sistemi’nde değerlendirerek %30 devlet katkısından ve profesyonel fon yönetimi hizmetlerinden faydalanabiliyorlar. Erken emekli olan katılımcılar, sistemde 10 yıl kalarak 56 yaşını doldurduklarında ikinci bir emeklilik hakkı elde etmiş oluyorlar. BES katılımcılarına sunulan bu avantajların, sistemdeki hareketliliği tetiklediğini ifade edebiliriz.

Ayrıca, BES katılımcılarının önemli bir kısmı ise ekonomik dalgalanmaların ve enflasyonun yatırımlarına olan etkilerini azaltmak için portföylerini daha aktif bir şekilde yönetmeye başladı. Belirsizlik dönemlerinde, bazı bireyler geleceğe yönelik tasarruf yapma gerekliliğini daha iyi anlayabiliyor. Bu da daha fazla kişinin BES gibi uzun vadeli tasarruf araçlarına katılmasına ve daha fazla tasarruf yapmasına neden oluyor.

Emeklilik Gözetim Merkezi verilerine göre MetLife Türkiye olarak BES’te devlet katkısı dahil yaklaşık 9 milyar TL fon büyüklüğüne 247 bin katılımcı ile ulaştık. Yeni satışlarda geçen yılın aynı dönemine göre %40 büyüdük ve sektörde %5’lik pazar payımız bulunuyor. Katılımcı sayısı olarak baktığımızda bu sene %13’lük bir büyüme sağladık, geçen yılın aynı dönemine göre ise %24’lük bir gelişimimiz mevcut.

Türkiye Sigorta Birliği'nin 2022 Eylül sonu rakamlarına baktığımızda ferdi kaza sigortası branşında MetLife olarak yaklaşık 366 milyon TL prim üretmiştik. Bu yılki verilere göre ise 2023 Eylül sonu rakamlarında prim üretimimizi %90 artırıp 693 milyon TL’ye ulaşarak toplam prim üretiminde %8,9’luk pazar payıyla ikinci sırada yer aldık.

Her zaman olduğu gibi yenilikçi dijital çözümlerimizle müşterilerimize daha rahat bir deneyim sunmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz. Müşterilerimize 7/24 hizmet sunacak Chatbot  uygulamamızı yakında hayata geçireceğiz.

Bireysel emeklilik ürünümüzün dijital kanallar üzerinden satışını başlattık. metlife.com.tr üzerinde yer alan MetLife’ın dijital satış platformu üzerinden BES ürünleri satın alınabiliyor. Yakın zamanda TSS ve diğer ürünlerimizin alımı da yapılabilecek.

Müşterilerimizi işimizin odak noktasına alan bir kurum olarak, onlara en iyi şekilde cevap vermek için ödün vermeden projelerimizi tasarlıyoruz. Dijitalleşme ile dağıtım kanallarımız da farklılaşmaya başladı. Dijital kanallardaki varlığımızı artırma stratejimizin bir parçası olarak müşterilerimiz için tasarladığımız yenilikçi çözümlerimizi yine en yenilikçi, kullanıcı dostu kanallar üzerinden onlara ulaştırmaya odaklanıyoruz.

Bu doğrultuda son olarak Papara Sigorta ve SigortamJet ile önemli iş birliklerine imza attık. ‘Mutlu Günler Ferdi Kaza Sigortası’ ürünümüzü Papara web ve mobil uygulamalarından da sunacağız. Ek olarak birçok inovatif ve dijitale özel tasarlanmış ürün geliştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca, müşterilerimizin sağlık ihtiyaçlarına yanıt vermenin yanı sıra birbirinden değerli ek hizmetlerle yaşam kalitelerini koruma imkânı sunduğumuz MetLife Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ürünümüzü de iş birliğine imza attığımız SigortamJet platformu sayesinde hedef kitlemize çok daha pratik ve hızlı bir şekilde ulaştırmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki dönemde de iş birliklerimize yenilerini ekleyerek müşterilerimize daha geniş kapsamlı hizmet vermeyi amaçlıyoruz.