ÖZEL HABER: Yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı son 5 yılın en yüksek seviyesinde
ÖZEL HABER: Yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı son 5 yılın en yüksek seviyesinde

ÖZEL HABER: Yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı son 5 yılın en yüksek seviyesinde

Türkiye’de yatırım seviyeleri ve finansal okuryazarlık ne yazık ki halen yeteri kadar gelişebilmiş değil. Kişiler, yatırım sistemlerini halihazırda düşük seviyelerde tercih ederken, yatırımlar yastık altı olarak tabir edilebilecek yöntemlerle sürdürülüyor. Bu da ülkedeki yatırım alışkanlıklarını şekillendirerek, güvenli ve dengeli birikimin önünde bir engel oluşturuyor. Bireysel Emeklilik Sistemi, yatırım alışkanlıklarının iyileştirilmesi açısından büyük öneme sahip. Kişiler Bireysel Emeklilik Sistemi sayesinde hem sağlıklı ve doğru yatırımlar yapıyor hem de yatırımları uzman ekiplerde yönetilerek geliştiriliyor.

Kıymetli maden ve kamu kira sertifikaları yönünde artış  
 
Mercer Türkiye de yatırım alışkanlıklarını incelediği ‘Varlık Dağılım Öngörüleri 2021’ raporunu yayınladı. Türkiye’de 31 Ağustos 2021 itibarıyla bakıldığında, yaklaşık 7 milyon gönüllü ve 6 milyon otomatik katılım planı sahibi yatırımcı, yaklaşık 188 milyarlık fon büyüklüğüyle toplam 399 emeklilik fonuna yatırım yapıyor. Türkiye’deki ekonomik dalgalanmalar ve kısa vadede yüksek faiz oranları nedeniyle fon büyüklüğünün büyük bir bölümünü yerel sabit getirili menkul kıymetler oluşturuyor. Yüzde 55’in üzerinde bir oranda sabit getirili ve kısa vadeli nakit yatırım araçlarına dayalı bir varlık dağılımı görülüyor. Genel ortalamada hisse senedi dağılımı yüzde 36 iken, Türkiye’de ise yüzde 12,5 olarak gerçekleşti.  Tasarruf sahipliği oranı yüzde 18,3 ING Türkiye tarafından gerçekleştirilen Türkiye’nin Tasarruf Eğilimleri Araştırması’nın 2021 yılı ikinci çeyrek sonuçlarına göre, c olarak gerçekleşti. Yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı yüzde 39,6 ile son 5 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, tasarruf araç ları arasında kripto paraların yükselişi dikkat çekti. Tasarruf yapma gerekçeleri arasında geleceğe yatırım unsuru yüzde 50 ile liderliğini sürdürüyor. Tasarrufu olanların arasında “çocukları için” tasarruf edenlerin oranı ise 5 puanlık bir artış ile yüzde 25 oldu. Çocukları için birikim yapanların dörtte biri bu birikimi çocuğu için ayrı tutulan bir hesapla yaptığını aktardı. Tasarrufu olmayıp da yakın gelecekte tasarruf yapmayı planlayanların oranı ise yüzde 39,6 ile son 5 yılın en yüksek seviyesine çıktı. 
 
BES düzenlemeleri ile daha uzun vadeli yatırımlar olacak 
 
Son yıllarda yatırım dağılım oranlarında, kıymetli maden ve kamu kira sertifikaları yönünde artış gözlemlendi. Son dönemde uygulanmaya başlayan yılda 12 defa kullanılabilecek fon değişikliği hakkı, fon dağılım önerileri ve katılımcıların risk seviyelerine göre otomatik olarak yapılan fon dağılımı değişiklik uygulamalarıyla (roboadvisory) daha uzun vadeli ve farklı yatırım araçlarına yönlenen dağılımlarının artması bekleniyor. 
 
Pandemi tasarruf bilincini artırdı 
 
Pandemi ile birlikte yaşanan can kayıpları, toplumlarda risk algısını ve acil durumlarda maddi ihtiyaç hissini yoğunlaştırdı. Bu durumu, özellikle ülkemizde BES çıkışlarının son yıl maddi zorluklara rağmen oldukça sınırlı seyretmesinden de görebiliyoruz. Kişiler, pandemi sebebiyle yaşanan ekonomik daralma döneminde BES tasarruflarını çok fazla bozmayarak ve sistemden caymayarak, tasarruf alışkanlıklarını dönüştürdü. Bu yeni dönemde bilinç artışının, önümüzdeki süreçte de devamlılık göstereceğine ve BES’in gücü arttıkça tasarruf oranlarının da paralel olarak artacağına dair inanç oldukça yüksek.