BES, alternatif yatırım araçları karşısında sağlam getirisini koruyor
BES, alternatif yatırım araçları karşısında sağlam getirisini koruyor

BES, alternatif yatırım araçları karşısında sağlam getirisini koruyor

Bireysel Emeklilik Sistemi, kurulduğu günden bugüne katılımcısına ciddi getiri avantajı sunan bir sistem. Son dönemde pandeminin ekonomik etkilerine karşın getiri performansında azalma yaşamayan BES, alternatif yatırım araçları karşısında da yüksek karlılık sağlamaya ve yatırımcısının yüzünü güldürmeye devam ediyor

Bireysel Emeklilik Sistemi, alternatif yatırım araçları karşısında fon getirileri ile gücünü korumaya devam ediyor. Finnet’in istatistiklerine göre, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde 2021 yılının ilk 6 ayında katılımcıların fon tutarı 171,7 milyar TL’yi aştı. Yılın ilk 6 ayı toplamında borçlanma araçları fonları yüzde 9,36 getiri oranı ile yatırımcısına en fazla kazandıran fon grubu olurken, en yüksek doluluk oranına sahip fon grubu ise kıymetli madenler fonları oldu. Katılımcıların fon büyüklüğü 2021 yılı ilk yarısı sonunda, 2020 yılı ilk yarısına göre yüzde 44,9 oranında artarak 118,7 milyar TL’den 171,7 milyar TL’ye yükseldi. Yılın ilk yarısında oransal olarak en fazla kazandıran fonlar sırasıyla; borçlanma araçları, kıymetli madenler, fon sepeti fonları, para piyasası, katılım fonları, karma & esnek fonlar ve hisse senedi oldu.

Yılın ilk yarısında kıymetli madenler fonları alternatif yatırım araçları karşısında aylık ortalama yüzde 0,92 oranında getiri sağlarken, katılım fonları yüzde 0,48, borçlanma araçları fonları yüzde 0,72, karma & esnek fonlar yüzde 0,19, fon sepeti fonları yüzde 0,72, para piyasası fonları yüzde 0,73 ve hisse senedi fonları yüzde 0,16 oranında getiriye ulaştı.

Hisse senedi fonlarında %39 getiri

30 Eylül 2021 itibarıyla son bir yıllık dönemde BES fonları ağırlıklı ortalama %16,33 getiri sağlarken, Otomatik Katılım Sistemi fonlarının ağırlıklı ortalama getirisi %16,44 oldu. Bu dönemde hisse senedi fonları %39 ortalama getiri sağlarken, uluslararası emeklilik fonları %31, yurt içi dövizli fonlar ise %23 getiri sağladı. Öte yandan sektördeki en büyük fon türü olan altın fonlarının TL bazında getirisi %7 seviyesinde kaldı. Değişken fonlar hisse senetlerinin yüksek performansından güç bularak %22 getiri sağlarken, standart fonlar ise artan tahvil faizlerinin baskısı nedeniyle %10 civarında getiri sağladı. İlgili dönemde alternatif yatırım araçlarından BİST-100 hisse senedi endeksi %22,80, aylık mevduatlar net %14,05, döviz sepeti %13,92, ters repo net %15,99 getiri sağladı.