Sektör hareketli bir yılı geride bırakmaya hazırlanıyor
Sektör hareketli bir yılı geride bırakmaya hazırlanıyor

Sektör hareketli bir yılı geride bırakmaya hazırlanıyor

2021 yılı; doğal afetlerin, pandeminin gölgesinde geçen ve çok sayıda yeni düzenlemeye imza atılan hareketli bir yıl oldu. İhtiyaç anında güvence olmak hedefiyle faaliyetlerine devam eden sigortacılık sektörü için de 2021 yılı oldukça hareketli geçti. Olumsuzluklara karşın büyümesini sürdüren sektör, yeni yılda da zorlu bir süreç öngörüyor

Pandemi, doğal afetler, ekonomik değişimler… Sigortacılık sektörü için 2021 yılı oldukça hareketli geçti. Sigortalısına ihtiyaç anında güvence sağlamak hedefiyle faaliyetlerine devam eden sigortacılık paydaşları, 2021 yılında yoğun bir gündem geçirdiler. Özellikle tüm dünyada kendini hissettirmeye devam eden pandeminin etkileri sektörü bu yıl da zorladı. Sigortalıların PCR testlerini karşılama, tedavi masraflarını üstlenme gibi pek çok desteğe imza atan sektör, bu süreçte sigortalılarının yanında oldu. Salgın hastalıkların sağlık sigortaları kapsamına alınması da bu yılın önemli gündem maddelerindendi. Yaşanan durumlar, sağlık sigortalarına gösterilen yoğun ilginin de sebeplerinden biriydi.

Önemli yenilikler

Bu yıl doğal afet sigortaları tarafında da yenilikler meydana geldi. DASK’ta teminat bedelleri değişti, sel ve yangın hasarları DASK kapsamına alındı. Pandemi sebebiyle evde geçirilen zamanın artması konut sigortasına duyulan ihtiyacı da artırdı.

Yine pandemi sebebiyle sektörde yaşanan bir diğer değişiklik ise çalışma stili üzerine oldu. Pek çok şirket hibrit çalışma düzenine geçerken, bazı şirketler için bu sistemlerin kalıcı olacağı da aktarıldı.

2021, BES ve hayat sigortaları tarafında da çok önemli adımların atıldığı bir yıl oldu. Geride bırakmaya hazırlandığımız 2021 yılında 18 yaş altı çocukların BES’e girişinin önü açıldı ve aileler bu yeniliğe büyük ilgi gösterdi. Yine BES ile birlikte hayat tarafında bütünleşik güvence paketleri sunulmaya başlandı. Burada da hayat penetrasyonunu canlandırmak hedeflendi.

Prim üretiminde artış

Bu yıl sektörde daha pek çok yeniliğe imza atıldı. Zorluklara karşın yeni düzenlemelerle canlılığını koruyan sektör, prim üretimi ve büyümede de aktifti. Türkiye Sigorta Birliği (T.S.B.)’nin 2021 yılı Eylül ayı sonunda açıkladığı verilere göre sigorta sektöründe toplam prim üretimi, 2020 yılının üçüncü çeyreğine göre %19,14 artışla 70 milyar 603 milyon TL olarak ortaya çıktı. Bu dönemde hayat dışı branşlardaki toplam prim üretimi %21,37 artışla 58 milyar 268 milyon TL olurken, hayat branşı prim üretimi %9,66 artışla 12 milyar 334 milyon TL olarak görüldü.

Yılın üçüncü çeyreği sonunda en fazla prim üretimine sahip branşı, sektörün toplam prim üretiminin %25,95’ini oluşturan sorumluluk sigortaları oluşturdu. Hayat branşı %17,47’lik pay ile ikinci sırada; araç sigortaları %14,64 ile üçüncü sırada yer aldı. Bu dönemde yangın ve doğal afetler branşının payı %12,90; sağlık branşının payı %12,63; genel zararlar branşının payı %10,63; kaza branşının payı %2,35; nakliyat branşının payı %1,73 olarak görüldü.